Očekuje se manji rod pšenice i ječma, pojavili se virusi i korov

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2019, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se manji rod pšenice i ječma, pojavili se virusi i korov

Vremenski uslovi nisu pogodovali ratarskim kulturama, te će paori i ove godine ubrati znatno manji rod, posebno kada su u pitanju pšenica i ječam. Trenutno je aktuelna zaštita kultura od korova i virusa koji su se pojavili.

Godinu su obeležili ekstremni vremenski uslovi, najpre nedostatak padavina, a zatim prekomerne padavine. Najviše su stradala strna žita pšenica i ječam, posejani jesenas. Oni su nicali ispod snega i to se odrazilo na dalji razvoj ovih kultura. Stablo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ostalo ogoljeno bez bokorenja, tako da je ostalo prostora za masovno nicanje korova za koje ne postoje zvanični pesticidi jer se se to do sada nije ni dešavalo.

Jedini savet je u ovom slučaju da se jesenja setva pomeri, što kasnije biljke niknu manja je mogućnost prenosa virusa.

Zemljoradnici moraju redovno da obilaze svoje parcele i ako primete izgrizotine po listovima moraju odmah da primene pesticide.

Zbog svega ovoga, ove godine očekuje se značajno smanjen prinos pšenice i ječma kojima vremenski uslovi nisu pogodovali, kolika je šteta znaće se na jesen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.