Obradović: Nastavak loših reformi obrazovanja uvezenih iz inostranstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2019, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Nastavak loših reformi obrazovanja uvezenih iz inostranstva

Vlast nastavlja trend loših reformi obrazovanja uvezenih iz inostranstva bez ikakvog kritičkog promišljanja i prilagođavanja uslovima i potrebama Srbije, ocenio je danas predsednik pokreta Dveri Boško Obradović.

On je u pisanoj izjavio naveo da je jedna takva reforma i uvođenje dualnog obrazovanja, prvo u srednjoškolsko a sada i u visokoškolsko obrazovanje što se predviđa zakonom o dualnom obrazovanju u visokom obrazovanju.

"Dualno obrazovanje zvuči >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao dobra ideja, ali ovde su mnoge dobre ideje poput privatnih fakulteta po ugledu na one u inostranstvu ili uvođenja Bolonjskog sistema, potpuno pogrešno primenjene", istakao je Obradović i naveo da je Srbija umesto jakih privatnih fakulteta dobila ustanove za kupovinu i pranje diploma, a umesto sistema koji bi uveo red, novi haos.

Obradović je ukazao da bez adekvatne kontrole, zakon o dualnom obrazovanju u visokom obrazovanju pruža mogućnost da se "nečiji sinovi i rođaci lakše provuku do diplome, jer predviđa da student može pola studentskih radnih sati da provede kod poslodavca koji može biti i njegov otac".

Kao mogući neželjeni efekat, Obradović je naveo i "besplatnu, odnosno simbolično plaćenu radna snaga koju dobija poslodavac, a za studenta volontiranje sa minimalno stečenim praktičnim znanjima".

Predsednik Dveri je istakao da je visoko školstvo u Srbiji opterećeno brojnim problemima od kupljenih diploma, lažnih diploma i doktorata, do nedavnog pada Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi.

"Upravo zato sam protiv bilo kakvog eksperimentisanja dok se postojeći problemi ne reše", istakao je Obradović.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obradović: Vlast nastavlja trend loših reformi obrazovanja

Izvor: Danas, 12.Sep.2019

Vlast nastavlja trend loših reformi obrazovanja uvezenih iz inostranstva bez ikakvog kritičkog promišljanja i prilagođavanja uslovima i potrebama Srbije, ocenio je danas predsednik pokreta Dveri Boško Obradović. Članak Obradović: Vlast nastavlja trend loših reformi obrazovanja se pojavljuje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.