Obnovljen granični prelaz Nakovo – Lunga, biciklistička staza spaja Srbiju i Rumuniju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2019, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljen granični prelaz Nakovo – Lunga, biciklistička staza spaja Srbiju i Rumuniju

Realizacijom zajedničkog IPA prekograničnog projekta Srbije i Rumunije, završeni su radovi na rekonstrukciji graničnog prelaza Nakovo – Lunga, čime su stvoreni svi preduslovi da taj prelaz uskoro počne sa radom tokom 24 časa. Zahvaljujući istom projektu, deonica od oko 8 kilometara od Kikinde do graničnog prelaza sa Rumunijom od danas je i zvanično povezana novoizgrađenom biciklističkom stazom, koja i na simbolična način povezuje dve pogranične oblasti.

Zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prekograničnom projektu, čija je ukupna vrednost oko milion i 800 hiljada evra, s obe strane granice završeni su radovi na rekonstrukciji i uređenju pristupnih puteva i samog graničnog prelaza Nakovo – Lunga. Infrastrukturni radovi u srpskim i rumunskim pograničnim oblastima jednako su važni za građane.

“Ovaj projekat je veoma bitan, koliko za nas, toliko i za srpsku stranu, jer smo poboljšali putnu infrastrukturu i omogućili našim građanima da lakše prelaze granicu. Nadamo se da ćemo na kraju ovog projekta uspeti u onome što nam je bio primarni cilj, odnosno da granični prelaz Nakovo – Lunga ubnuduće radi 24 časa“, rekao je Darius Postelnik, predsednik opštine Žombolj.

U rekonstrukciju graničnog prelaza Nakovo uloženo je blizu 90 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena iz budžeta grada Kikinde, a deo sredstava obezbedila je Vlada RS. Na taj način, ispunjeni su svi preduslovi da prelaz ubuduće radi 24 časa.

“U narednom, periodu naš cilj će biti da, pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije započnu ozbiljniji pregovori sa rumunskom stranom, kako bi i oni konačno dali dozvolu da ovaj granični prelaz radi u skladu sa svojim mogućnosti. To bi bilo u skladu sa potrbama ne samo građana, već i privrede ovog regiona“, izjavio je Saša Tanackov, član Gradskog veća u Kikindi.

Pored Kikinde i Žombolja, partneri na projektu bili su Regionalna razvojna agencija Banata iz Zrenjanina, kao i JP “Putevi Srbije”. Zahvaljujući IPA projektu, deonica od oko 8 kilometara od Kikinde do graničnog prelaza sa Rumunijom povezana je novoizgrađenom biciklističkom stazom, a radovi su bili povereni JP “Putevi Srbije”.

“Pored projektno-tehničke dokumentacije za rehabilitaciju državnog puta i biciklističke staze, kao i same izgradnje biciklističke staze, realizovali smo i osnovni cilj projekta. A osnovni cilj svih ovih infrastrukturnih radova je da povežemo građane, omogućimo im da što lakše putuju i komuniciraju“, rekla je Biljana Vuksanović, JP “Putevi Srbije”.

Kako je najavljeno, odobren je i nastavak projekta, odnosno rekonstrukcija državnog puta od Kikinde do Nakova. Početak radova, koji su takođe povereni JP “Putevi Srbije”, planiran je tokom 2020.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

FOTO: Obnovljen granični prelaz i izgrađene biciklističke staze od Kikinde do Rumunije

Izvor: Radio 021, 15.Avg.2019, 07:59

Završena je obnova graničnog prelaza Nakovo-Lunga sa srpske strane, uz izgradnju biciklističkih staza...Sa oko 1,8 miliona evra, projekat "Unapređenje povezanosti Banata" je finansiran u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija Srbija, a podrazumevao je i izgradnju oko osam kilometara...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.