Obeležen jubilej Srpske čitaonice Gradske biblioteke u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2020, 18:20

Obeležen jubilej Srpske čitaonice Gradske biblioteke u Novom Sadu

Svečanom akademijom na Trgu republike, Gradska biblioteka proslavila je danas 175 godina od osnivanja Srpske čitaonice, na čijoj tradiciji je nastala biblioteka, kao i 65 godina od osnivanja dečjeg odelјenja. Svečanosti su prisustvivali predstavnici republičkih, pokrajinskih i gradskih vlasti, kao i saradnici bibliotekari, a ispred Grada Novog Sada prisutnima se obratila predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, napomenuvši da je Srpska čitaonica osnovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 19 godina pre nego što će Matica srpska biti preselјena iz Budimpešte u Novi Sad, davne 1845. godine.

"Ta činjenica samo govori u prilog tvrdnji da su od samog nastanka Novog Sada, njegovi građani brinuli o svom duhovnom životu, podizali su crkve, osnivali škole i negovali svoj kulturni život. Osnivanje brojnih važnih ustanova kulture doprinelo je tome da grad u kojem živimo bude nadaleko poznat kao „Srpska Atina“, podvukla je predsednica gradskog parlamenta MSc Marinković Radomirović, dodajući da smo tom epitetu Novog Sada dodali još dve prestižne titule, Omladinsku prestonicu Evrope i Evropsku prestonicu kulture.

Ona je podvukla da je tokom 175 godina postojanja, Gradska biblioteka izrasla u središte kulturnog i umetničkog razvoja zajednice, čuvara kulturne baštine i ustanovu koja i dalјe pomaže u oblikovanju kulturnog identiteta grada.

Direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić istakao je da je, kao najstarija ustanova kulture, biblioteka nastojala da kvalitetom usluga koje pruža oko svojih programskih aktivnosti okupi što više korisnika.

Rezimirajući rezultate iz prethodnog perioda, Kojić je precizirao da je u tim "aktivnostima, postignućima i uspesima Gradske biblioteke prisutan i odgovoran, posvećen i profesionalan odnos našeg osnivača Grada Novog Sada, na čelu sa administracijom koju predvodi gradonačelnik Miloš Vučević“.

Tokom Svečane akademije, prvi put su uručene Povelјe za životno delo, priznanje ustanovlјeno za lјude koji su ceo vek posvetili knjizi, biblioteci i lepoj reči. Povelјe za životno delo uručene su prof. dr Desanki Stamatović, nekadašnjoj pomoćnici upravnika Narodne biblioteke Srbije, profesorki i šefici Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu, potom akademiku Miru Vuksanoviću, književniku, akademiku Srpske akademije nauka i umetnosti i pokretaču i uredniku antologije "Deset vekova srpske književnosti” i Lazi Čurčiću, bibliotekaru, bibliologu i istoričaru srpske knjige, književnosti i kulture, jednom od najistaknutijih bibliotekara u Biblioteci Matice srpske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.