Obeležavanje Dana mladog portugizera, Vinske nove godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Dana mladog portugizera, Vinske nove godine

Mačkov Dan mladog portugizera, ili kako se još naziva – Vinska nova godina, biće održan u petak, 22. novembra od 17 časova, u Vinskoj ulici u Irigu.

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Turističke organizacije Novog Sada govorili su Tihana Putin, ispred Turističke organizacije Novog Sada, potom Fedor Pušić, direktor Agencije za ruralni razvoj opštine Irig, Sava Jojić, osnivač vinairje Mačkov podrum, i Đurđica Jojić, menadžer događaja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Tihana Putin je napomenula da se samo u Novom Sadu godišnje održi preko 200 manifestacija, i da iako je ovaj događaj preseljen u Irig, i dalje je značajan za turističku ponudu grada, ne samo za one koji u njemu žive već i za one koji posete Novi Sad i imaju mogućnost da posete i Irig i obogate svoj boravak.

Direktor Agencije za ruralni razvoj opštine Irig, Fedor Pušić, je istakao da se Irig opredelio za dva pravca razvoja: turizam i poljoprivredu.

„Mi smo vrlo rado odlučili da podržimo ovu manifestaciju jer se uklapa u našu strategiju razvoja, i upotpunjuje sadržaj koji Irig ima ne samo kad je u pitanju vinski turizam, već i banjski i izletnički turizam. Takođe želimo da sprečim odliv stanovništva podržavajući ruralni razvoj, što u ovom slučaju činimo uključivanjem proizvođača iz Iriga i okoline u manifestaciju, koji će takođe predstaviti svoju ponudu i promovisati se“rekao je Pušić.

Osnivač vinarije mačkov podrum, Sava Jojić, je podsetio da se manifestacija punih deset godina održavala u Novom Sadu:

"Počeli smo u Novom Sadu, građani Novog Sada su nas najviše podržali. Osetili smo da je trenutak da se preselimo u maticu, tamo gde vino nastaje, ali i dalje želimo da pozovemo sve Novosađane da nastave tradiciju uživanja u mladom vinu" podsetio je Jojić.

Kad sam sadio vinograde, želeo sam da napravim svojevrsni omaž mom detinjstvu u vinogradu. Odlučio sam se za portugizer, autohtonu sortu, koji smo zvali "svatovac“ i za traminac, koji je odomaćena sorta i koji smo zvali "mirisavka“. Želeli smo da po uzoru na to kako se svuda u svetu proslavlja Vinska nova godina, sa našim sugrađanima podelimo radost dolaska prvog vina, tako je nastala ova manifestacija "dodao je.

Menadžer događaja, Đurđica Jojić, je kazala da je program manifestacije program i šarolik:

"Spojili smo naizgled nespojivo, od operskih arija do folklora i tamburaša, no osnovna ideja je da okupimo sve one koji inspiraciju pronalaze u ljubavi prema vinu i ljubavi prema zavičaju i Frupkoj gori i Sremu. Novi vitez mladog portugizera, Aleksandar Dunić, poznat pozorišni i televizijski glumac, će položiti svečanu zakletvu, potom ćemo proglasiti pobednike na konkursu za najlepšu pesmu o vinu koji organizujemo već 10 godina sa Srpskom čitaonicom u Irigu, a proglasićemo i Miss portugizera, koju biramo u saradnji sa Miss Tourism World Serbia. Imaćemo i nagradnu igru i poklone iznenađenja za posetioce" naglasila je Jojićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.