O pomirenju od Varšave do Tirane, primeri koji se (ne)mogu kopirati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2019, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O pomirenju "od Varšave do Tirane", primeri koji se (ne)mogu kopirati

Pomirenje je vrlo dugotrajan i osetljiv proces, sa usponima i padovima, i možemo biti inspirisani stranim primerima, ali ih ne možemo kopirati, rečeno je danas u Beogradu, na koferenciji koja je deo međunarodnog projekta "Od Varšave do Tirane zajedničko prevazilaženje prošlosti".

Istraživač varšavskog Instituta VISE Europa Adam Balcer je naveo da je u celoj istoriji odnosa između Poljaka i Nemaca najupečatljiviji 20. vek, zbog Drugog svetskog rata.

U istoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je bilo ratova između Poljaka i Nemaca, ali mnogo više koegzistencije. Nemci su dolazili u Poljsku i doprineli njenoj kulturi i državnosti, ali su u Drugom svetskom ratu sproveli genocid nad državljanima Poljske, posebno Jevrejima. To je uticalo na poljsko - sovjetsku osvetu posle rata, izjavio je Balcer.

Prema njegovim rečima, proces pomirenja Poljaka i Nemaca je počeo 1965. i intenziviran je posle demokratizacije Poljske, nakon pada Berlinskog zida.

Taj proces može biti interesantan za Zapadni Balkan, ocenio je Balcer, uz konstataciju da političari mogu zloupotrebiti istorijsko sećanje.

Oni mogu istoriju iskoristiti za izazivanje napetosti, izjavio je Balcer.

Prema rečima direktora Slovačke asocijacije za spoljnu politiku Tomaža Stražava, pomirenje se ne odnosi samo na prošlost, već i sadašnjost i budućnost.

Govoreći o odnosima između Slovačke i Mađarske, Stražav je izjavio da je većina problema ostala nerešena.

On je naveo da je pomirenje trajan program, ali da političke elite smatraju da se radi o potpisivanju deklaracija, koje rešavaju problem.

Članstvo u Evropskoj uniji se pokazalo korisno za obe zemlje - izbrisane su granice i, zahvaljujući fondovima EU, izgrađena je infrastruktura, ali nije doprinelo procesu pomirenja, rekao je Stražav.

On je ocenio da u tom projektu treba izbegavati jednostrane akcije i da je neophodno uključiti mlade u proces pomirenja.

Direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fonda) Igor Novaković je izjavio da su na napredak u pomirenju između Srba i Mađara uticali trajanje tog procesa, evropske integracije, manjinsko zakonodavstvo, normalizacija odnosa između nacionalnih elita.

Novaković je naveo da je za proteklih dvadesetak godina u Srbiji usvojen niz zakona koji su omogućili učešće Mađara u vladi i parlamentu i zaštitu njihovih prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.