Obavezno srednjoškolsko obrazovanje (ni)je po Ustavu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2017, 05:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obavezno srednjoškolsko obrazovanje (ni)je po Ustavu

Poslanici vlasti i opozicije složili su se danas da je amandman kojim se uvodi obavezno srednjoškolsko obrazovanje dobar, ali su istovremeno različito tumačili ustavnost takve odredbe.

I dok ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je predlog razuman, ali da ono što nije predviđeno Ustavom ne može da bude u zakonu, poslanica Aleksandra Čabraja iz Kluba samostalnih poslanika uverena je da bi obavezno srednje obrazovanje dovelo do napredovanja društva.

Šarčević >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obrazlažući svoj stav kaže da će pitanje obaveznosti srednjeg obrazovanja biti delegirano kada bude reči o promeni Ustava, dok Čabraja kaže da je amandman podnela da se ne bi nastavilo s praksom po kojoj nije svima u interesu da narod bude obrazovan.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović smatra da Ustav nije prepreka da se u Srbiji uvede obavezno srednje obrazovanje, dok Balša Božović iz DS, koji je takođe takvog mišljenja, objašnjava da u Ustavu nigde ne piše da je obavezno srednjoškolsko obrazovanje zabranjeno.

Kaže da ga čudi da se vlast poziva na Ustav, a da je prethodno smanjila penzije, što, tvrdi, jeste bilo protiv Ustava, te da pravi vladu sa Ramušem Haradinajem na Kosovu.

Predsednica parlamenta Maja Gojković komentarisala je iz poslaničke klupe da opozicija paušalno tumači Ustav, ukazujući da se Ustavom nikada ništa ne zabranjuje.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović izjavio je da su za SNS Ustav i zakoni sveto pismo, a reagujući na kritike opozicije upitao njihove predstavnike zašto svoje "genijalne" ideje nisu sprovodili dok su bili na vlasti.

Lider Nove stranke Zoran Živković je takođe komentarisao da li je amandman kojim se traži da srednje obrazovanje bude obavezno protivustavan, navodeći da je, recimo protivno Ustavu da šef BIA bude politički aktivan, a da se "taj šef" (Bratislav Gašić) baš juče slikao na stranačkom skupu.

Od 904 prihvaćeno 25 amandmana za predlog zakona

Odbor Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo usvojio je danas 17 amandmana od podnetih 326 na Predlog zakona o visokom obrazovanju, od kojih je šest na koje je Vlada Srbije dala saglasnost.

Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo je danas razmotrio u pojedinostima Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Predlog zakona o visokom obrazovanju, koje je podnela vlada.

Na predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja podneto je 904 amandmana poslanika, a vlada i odbor prihvatili su 25 amandmana.

Od 326 amandmana poslanika, podnetih na Predlog zakona o visokom obrazovanju, vlada i odbor prihvatili su šest amandmana.

Odbor je podneo svojih 11 amandmana, koje je na sednici prihvatio ministar prosvete Mladen Šarčević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas o amandmanima na zakone iz oblasti obrazovanja

Izvor: Blic, 25.Sep.2017

Skupština Srbije nastaviće danas sednicu raspravom o amandmanima na predloge zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o visokom obrazovanju...Na dva zakonska predloga podneto je ukupno 1.234 amandmana, od čega 904 na Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i 330 na Predlog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.