Novosadski univerzitet napredovao na Lajdenovoj listi najboljih na svetu

Izvor: Blic, 19.Maj.2017, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski univerzitet napredovao na Lajdenovoj listi najboljih na svetu

Od ukupno 26.000 akreditovanih univerziteta u svetu Novosadski univerzitet našao se na 721. mestu Lajdenove liste najboljih visokoobrazovnih institucija tog tipa.

To je za 35 mesta bolji rezultat u odnosu na prošlogodišnju listu koju tradicionalno objavljuje Univerzitet u Lajdenu (Holandija), kome je osnovni kriterijum za rangiranje broj radova indeksiranih u ’’Web of Science’’.

Potreban je minimum od 1.100 naučnih publikacija da bi se Univerzitet uopšte >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << našao u konkurenciji onih univerziteta koji će biti rangirani a ove godine bilo ih je samo 902.

Vrednovanje se vrši na osnovu nekoliko kriterijuma među kojima su uticaj univerziteta u svetu nauke, broj naučnih publikacija koje u određenoj oblasti spadaju u najcitiranije i uključenost univerziteta u naučnu saradnju čiji su najvažniji indikatori broj radova koji su objavljeni u koautorstvu s autorima s drugih univerziteta, kao i s autorima iz drugih zemalja.

Rangiranje univerziteta poslednjih decenija zauzima važno mesto u procesu evaluacije naučnog i nastavnog rada.

Među najvažnijim svetskim rang listama univerziteta su Šangajska lista, Lajden lista, Webometrics, QS i U-Multirank a za svaku od njih je razvijen niz indikatora na osnovu kojih se procenjuje naučni i nastavni doprinos, kao i uticaj koji naučne publikacije istraživača određenog univerziteta imaju na razvoj nauke u savremenom društvu.

Svrstavanje univerziteta među najbolje u svetu na Lajden listi je pitanje prestiža jer se rangiranje vrši na osnovu rigoroznih, egzaktnih i složenih kriterijuma, koji svedoče o kvalitetu institucije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.