Novosadski Poljoprivredni fakultet  domaćin Međunarodnog skupa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2022, 23:27

Novosadski Poljoprivredni fakultet domaćin Međunarodnog skupa

Na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu održan je Međunarodni skup posvećen problematici implementacije koncepta ekosistemskih usluga u zemljama centralne i jugoistočne Evrope finansiran od strane fondacije CEI- Centralno evropska inicijativa sa sedištem u Trstu u Italiji.

Skup sa Međunarodnim učešćem organizovao je Departman za uređenje voda, Poljoprivrednog fakulteta a finansijsku podršku dala je Pokrajinska vlada preko Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i naučno- >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istraživačku delatnost.

Na temu značaja ekosistemskih usluga kroz naučne radove i izlaganja govorili su stručnjaci i eksperti iz 12 zemalja članica CEI ,uključujući sve zemlje u regionu.

Predavači su bili iz cenjenih univerzitetskih i naučnih institucija iz Italije, Slovačke, Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Na skupu je posebno dat akcenat na popularizaciji koncepta ekosistemskih usluga u zemljama pre svega jugoistočne Evrope i kako identifikovati smetnje i mere da se one otklone.

Ukazano je na značaj podizanja društvene svesti o mogućnostima ostvarivanja benefita od prirode i razmatrane su mogućnosti o pristupima, plaćanjima u vezi sa ekosistemskim uslugama.

Tokom radionice prikazana su dosadašnja iskustva u toj oblasti iz Italije, Hrvatske, Slovačke, Mađarske i Srbije.

Uvažene goste ispred rukovodstva Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu pozdravio je Prof.dr Branko Ćupina, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju, a moderacija skupa vođena je od strane Profesora emeritusa dr Bojan Srđevic i Prof.dr Zorica Srđevic stručnjaci angažovani na Međunarodnom projektu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.