Novinari da pitaju onlajn, a ne mejlom; sumnja na cenzuru medija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2020, 11:25

Novinari da pitaju onlajn, a ne mejlom; sumnja na cenzuru medija

Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta na čelu sa LSV, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, poziva vladu i članove Kriznog štaba da omoguće novinarima da pitanja postavljaju onlajn, a ne elektronskom poštom, kao sada.

Mnogobrojne aplikacije za online komunikaciju uveliko koriste naši osnovci, srednjoškolci i studenti u Srbiji, kao i zaposleni koji svoj posao u ovo vreme obavljaju od kuće.

UDS u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ocenjuje da ponuda da se pitanja šalju elektronskom poštom predstavlja samo izgovor i drugo ime za cenzuru medija.

UNS: Važno omogućiti novinarima da direktno postave pitanje

Udruženje novinara Srbije smatra da bi Vlada trebalo da razmotri odluku da novinari više ne mogu da prisustvuju konferencijama na kojima lekari i zvaničnici odgovaraju na njihova pitanja, jer je, kažu, važno omogućiti novinarima da direktno postave pitanje, u interesu javnosti.

UNS svoj stav objašnjava time što je, kažu, u danima kada su informacije o širenju epidemije, konferencije za novinare služile da umire strah građana, ključno omogućiti novinarima da direktno postave pitanja stručnjacima, kako bi javnost došla do svih podataka.

U UNS-u smatraju i da Palata Srbija pruža dovoljno prostora da se u nju bezbedno smeste svi novinari i da niko ne bude zdravstveno ugrožen.

Ako zbog bilo čega to nije moguće, traže od vlade da omogući novinarima da pitanja postavljaju iz svojih redakcija putem video-linka ili interneta.

Vlada Srbije juče je, zbog sve veće zabrinutosti novinara, snimatelja i fotoreportera za njihovo zdravlje, i nakon prigovora o ugroženosti na konferencijama za medije predsednika i članova vlade, kao i stručnjaka, odlučila da novinari, počev od danas, pitanja za redovne konferencije za medije, svakoga dana u 15.00 časova, postavljaju onlajn.

Novinari, pitanja za doktore i stručnjake mogu da dostave najkasnije do 14.30 časova na e-mail adresu press@gov.rs.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.