Novih sedam preminulih od korone i 284 novoobolelih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2020, 15:28

Novih sedam preminulih od korone i 284 novoobolelih

U Republici Srbiji je do 15 časova 5. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 959 osoba od kojih je 284 pozitivno. Hospitalizovano je 1082 pacijenata, a 88 pacijenata se nalazi na Sajmu. Na respiratoru je ukupno 98 pacijenata.

Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Na žalost od prethodnog izveštaja imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i novih sedam (7) smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 51.

Preminulo je pet (5) osoba muškog pola, i dve (2) osobe ženskog pola.

Prosek njihovih godina je 64,2 i svi su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

Kon: Brojke kažu da smo u uzletu epidemije, držati se mera

Epidemilog Predrag Kon je izjavio danas da brojke nesumnjivo ukazuju da se nalazimo u uzletu epidemije korona virusa i njegovom ubrzanom prenošenju i da zbog toga treba što čvršće da se pridržavamo mera i smanjujemo što više socijalne kontakte.

Kon je rekao na konferenciji za novinare da je uzlet epidemije bio očekivan, kao i da nemamo drugi izlaz nego da se još više pridržavamo mera i smanjujemo međusobne kontakte.

Kaže da će biti nastavljeno testiranje, kao i da primarna zdravstvena zaštita od danas, kada je reč o Beogradu, preuzima težište borbe i da će se većina onih sa lakšom infekcijom testirati u tim "kovid ambulatntama".

"Uspećemo tako da otkrijemo lakše obolele, koji su prenosioci i da ih izolujemo", rekao je on.

Poručio je da moramo da ostanemo kući kako virus ne bi mogao da prežvi.

Do danas u 15 sati ukupno je testirano 7.360 osoba. Kon je istakao da je 88 pacijenata smešteno na Sajmu.

“Jasno se vidi peta nedelja, nalazimo se u uzletu epidemijeu”, rekao je Kon i dodao da je neophodno dodatno smanjiti socijalne kontakte.

Kon i Kisić o zaraženim među medicinskim radnicima

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da je u bolnici Narodni front 46 pozitivnih na koronu medicinskih radnika i da nema podataka da je nastalo pogoršanje. Za Dragišu Mišović nema, kako kaže, neposredno podatke da je bilo nešto posebno.

Ukazao je da na Bežanijskoj kosi, na Odeljenju hematologije, ima šest pacijenata koji su testirani, a od njih jedan je Kovid pozitivan.

Taj pacijent, kako je preneo Kon, nastavio je lečenje zbog akutne leukemije u toj bolnici, ali je izolovan.

Troje daljih pacijenata imalo je kliničke znake, te na rentgenološkim snimcima postoji sumnja, ali su negativno testirani, te su takođe izdvojeni.

Preneo je da je testirano i još 10 zdavstvenih radnika, pa je konstatovano kod tri medicinske sestre i lekara da su pozitivni, dodajući da nisu svi na istom odeljenju, te da su i oni izolovani.

Njihovi kontakti se prate i biće još dodatno testirani, ako pokažu bilo kakve simptome, najavio je on.

Kon je ukazao da je sprovedeno odvajanje u toj „non Kovid » bolnici, da oni nemaju adekvatnu zaštitnu opremu koja je planirana za korona bolnice, tako da će tražiti dodatna sredstva zbog neposredne situacije.

Kisić-Tepavčević iznela je podatak da je u Opštoj bolnici u Valjevu 11 radnika pozitivno testirano i 180 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. Te osobe nisu, kako je objasnila, još testirane, jer nije vremenski period kada to treba uraditi.

Kada istekne period kućne izolacije, ako nema nijedan znak simptoma, biće testirane pre nego što se vrate na radne zadatke, podvukla je ona podsećajući da ta bolnica ima 1.241 zdravstveni radnik. U bolnici u Ćupriji pozitivno je testirano 40 zdravstvenih radnika, od kojih je sedam hospitalizovano, prenela je Kisić-Tepavčević.

Kazala je da ta bolnica ima 880 zaposlenih, te dodaje da preraspodelom u okviru odeljenja može da se organizuje nesmetani rad, kao i u Valjevu.

Kisić-Tepavčević je istakla da ne želi da ostane bilo kakvo zrnce sumnje da se nešto krije, ali da iskreno mora reći da ponekad neke informacije sazna tek od novinara.

"Vi radite odlično vaš posao, a mi smo raspoređeni na određenim poslovima I kada dođemo u bazu tek vidimo informacije. Ne krije se nijedna informacija, niti jedna osoba koja je inficirana, niti je bilo kome to potrebno. Imajte razumevanja ako pitate za određenu ustanovu ako ne znamo tačne brojeve, da razlog nije to što ne vodimo računa o tome, već je nama bitnije da su sve osobe koje su sumnjive i do momenta dok se ne potvrdi sumnja da znamo da su izdvojene sa posla da se infekcije ne bi mogla širit", objasnila je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.