Matić: Rebalansom budžeta pomoć turističkim agencijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2020, 12:42

Matić: Rebalansom budžeta pomoć turističkim agencijama

"Sektor turizma u privredi je najviše pogođen pandemijom izuzimajući zdravstveni sistem, a gubici u sektoru turizma su milijardu evra. Rebalansom budžeta, 150 miliona dinara izdvojiće se za subvencije za polise osiguranja turističkim agencijama. Moći će da se krene sa realizacijom čim se usvoji rebalans budžeta", izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić za RTV.

Ona je istakla da nije u pitanju samo turizam, već su tu i sve povezane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << delatnosti, organizacije manifestacija, festivala, različitih događaja i da je država uspela da uradi puno da prvi najteži i najneočekivaniji udarac amortizuje kroz niz ekonomskih mera.

"Sektor turizma primio je među prvima pomoć", izjavila je Matić, dodavši da je sektor turizma imao posebne mere pomoći, upravo hotelijeri, kao i sve delatnosti i svi koji žive posredno i neposredno od sektora turizma i delatnosti organizacija manifestacija.

Ona je na pitanje o plaćanju osiguranja da turistička agencija može da dobije licencu, odgovorila da se polise osiguranja kreću od tri hiljade do 18.000 evra, a najveći broj je između tri hiljade do 5000 evra cena osiguranja i da je najvažnije spasavanje malih preduzeća u turističkom sektoru.

"Rebalansom budžeta, 150 miliona dinara izdvojiće se za subvencije za polise osiguranja turističkim agencijama. Moći će da se krene sa realizacijom čim se usvoji rebalans budžeta", istakla je Matić.

Procena će biti u odnosu na vrednost polisa, namera je da ministarstvo pomogne najugroženijima", istakla je ona.

"Inicijativa "Mali Šengen" poželjna za sve

"Inicijativa "Mali Šengen" ima puno razloga da se ostvari, kroz nju se može stvoriti jedno tržište zapadnog Balkana koje je poželjno za sve nas, smatram da je to jedna nova prilika za ekonomije zapadnog Balkana da pronađu zajednički jezik u više sfera", istakla je Matić.

"Svaka agencija će imati pravo da traži povraćaj sredstava", istakla je Matić.

"Agencije moraju da plate i da traže povraćaj sredstava. Kada prođe pandemija važno je da turističke agencije nastave da rade", rekla je ona.

"Polisa osiguranja je neminovna, da je novac koji građani uplate agenciji osiguran. Najvažnije je da ministarstvo sačuva turistički biznis koji je jako bitan", izjavila je Matić.

Kako je navela, Ministarstvo ne može zanemarivati realnost rada ugostitelja, mora se biti odgovorno prema zdravlju i sebe i drugih ljudi.

"Na osnovu izveštaja inspekcija, velika većina ugostitelja pokazuje odgovorno ponašanje. Ne treba imati unificirani pristup, treba kažnjavati one koji se ponašaju neodgovorno, sve restriktivnije odluke će se donositi kako se dalja epidemiološka situacija bude razvijala", izjavila je Matić.

Novi paket pomoći: Subvencije za deo premije osiguranja

"Država će pomoći sektoru turizma i kroz subvencionisanje dela premije osiguranja budući da je u ovom momentu neophodno da imaju polise osiguranja da bi dobile licencu za rad", najavila je ranije danas Matić.

Ona je istakla da je taj novi paket pomoći dogovoren juče na sastanku sa predstavnicima udruženja turističkih agencija.

"Predložena mera odnosi se na subvencionisanje dela premije osiguranja, kako bi se organizatorima putovanja pomoglo u postupku izdavanja novih polisa osiguranja čija je cena, usled pojačanog rizika, značajno viša u odnosu na period pre pandemije", kazala je Matić.

Ističe da Vlada Srbije odnosno resorno ministarstvo, u okvirima svojih nadležnosti i mogućnosti, ulaže maksimalne napore kako bi se pružila podrška turističkom sektoru koji je najviše pogođen tokom pandemije.

"Na sastanku smo se složili oko novog predloga paketa pomoći koji će ići ka turističkim agencijama i taj predlog je usaglašen i sa Ministarstvom finansija", navela je Matić.

"Praktično će država još jednom dati posebnu pomoć sektoru turizma, odnosno turističkim agencijama kroz subvencionisanje polise osiguranja koja im je neophodna da bi dobile licencu za rad, što je bio jedan od najvećih problema", rekla je ona.

Dodaje da će se na taj način rešiti prepreka koja im je predstavljala i najveći izazov, te da će sada agencije moći da nastave sa radom.

"Agencije će platiti premiju osiguranja osiguravajućim kućama i dobiće za to refundaciju dela sredstava od resornog ministarstva", objasnila je Matić proceduru.

"Imali smo u vidu da je to posebno važno za one koju su najugroženiji a to su manje agencije koje postoje godinama kao porodični biznisi, a koje su imale najveći problem da plate polise osiguranja koje su za njih bile visoke", kaže Matić.

Ističe da je pandemija najviše pogodila sektor turizma, kako u Srbiji, tako i na globalnom nivou i da su gubici u turizmu ogromni, te da oni sa sektorom hotelijerstva, ugostiteljstva i organizacije događaja iznose oko milijardu evra.

Ministarka kaže i da je u prethodnom periodu ključno bilo donošenje Uredbe o ponudi zamenskog putovanja i da bi bez nje turističke agencije praktično bankrotirale.

Matić navodi i da podaci iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja pokazuju da je pre početka pandemije u Srbiji bilo ukupno 4.525 turističkih radnika, a zaključno sa jučerašnjim danom ih je 3.660.

Ističe da se, imajući u vidu taj podatak, ne može govoriti o tome da je hiljade radnika ostalo bez posla kako se spominje u javnosti .

"To nije tačno ali i ovoliko koliko ih je ostalo bez posla je dovoljno zabrinjavajuće i učinićemo sve da se sektoru turizma pomogne da preživi ovako tešku situaciju", rekla je Matić.

Na sastanku koji je juče održan prisustvovali su, pored predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, i predstavnici Privredne komore Srbije, predstavnici udruženja turističkih agencija YUTA, URA, UTAS i ANTAS.

Emisiju "Pravi ugao" RTV u kojoj je govorila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić možete u celosti da pogledate ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVI PAKET POMOĆI ZA TURISTIČKI SEKTOR Država subvencioniše deo premije osiguranja

Izvor: Blic, 04.Nov.2020

Država će pomoći sektoru turizma i kroz subvencionisanje dela premije osiguranja budući da je u ovom momentu neophodno da imaju polise osiguranja da bi dobile licencu za rad, najavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.