Novi Sad obeležio 79. godišnjicu zloglasne racije; Vučević: Bolno sećanje, ne ponovilo se nikada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2021, 04:19

Novi Sad obeležio 79. godišnjicu zloglasne racije; Vučević: Bolno sećanje, ne ponovilo se nikada

Kod spomenika "Porodica" na novosadskom keju, obeležena je 79. godišnjica zloglasne januarske racije. U prisustvu gradonačelnika i predstavnika gradskih i pokrajinskih institucija, ambasadora Izraela i Mađarske, pomen su služili Episkopi bački Irinej i mohački Isihije, kao i vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji, Isak Asijel.

Posle Racije iz 1942. godine novosadski sneg u januaru više nikada neće biti blistavo beo, već će uvek sećati na tragove zločina, naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da zbog zajedničke budućnosti ne smemo dozvoliti da žrtve jednog vremena zla ostanu nevidljive i nečujne.

"Svi smo mi jedna porodica koja se ne okuplja samo u januaru da tuguje već stalno treba da se drži zajedno i molim vas da minutom ćutanja odamo poštu svim žrtvama zloglasne novosadske racije", rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na obeležavanju 79. godišnjice novosadske racije na Keju žrtava racije, kod spomenika "Porodica" u Novom Sadu.

"Ne ponovilo se nikada više, prepliće se tuga zbog nevinih žrtava i bes zbog zločina, i da se nikada ne ponovi krvavi januar iz 1942. Tuga je večna, ali i u ovom i u svim danima i godinama koje su prethodile i koje dolaze, i istina nam može pružiti utehu da zločinci imaju ime i prezime", rekao je on.

"Hortijevi fašisti sprovodili su svoj krvavi pir u zverskom pogromu kakav civilizacija ne pamti, a ako se ne budemo sećali prošlosti strašna istorija se može ponoviti", naglasio je Vučević.

On je istakao da zloglasne racije treba da se sećamo i da bi nas bolno sećanje ojačalo u daljnjoj borbi protiv fašizma.

"Sećanja ne smeju biti samo podsećanja na prošlost, verujem u snagu zajedništva i zbog zajedničke budućnosti ne sme zloglasna racija da se nikada ponovi", rekao je Vučević.

"Vrednost svega je budućnost naše dece. Neka je večna slava i spokoj duše svim nevino stradalima u novosadskoj raciji", izjavio je gradonačelnik Novog Sada.

Pomen žrtvama novosadske racije održao je i Isak Asijel, vrhovni rabin Jevrejske zajednice Srbije.

U ime Srpske pravoslavne crkve molitveni pomen žrtvama racije na keju su održali Njegovo preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinej uz sasluženje Episkopa mohačkog Isihija i novosadskog sveštenstva.

Vence na spomenik žrtvama racije položili su u ime građana Novog Sada Miloš Vučević gradonačelnik, u ime Pokrajinske vlade Dragana Milošević pokrajinska sekretarka za kulturu informisanje i odnose sa verskim zajednicama, u  ime skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik, ambasador Izraela u Srbiji, ambasador Mađarske u Srbiji, delegacija Jevrejske opštine Novi Sad, delegacija Saveza jevrejskih opština Srbije, delegacija Matice romske, potomci žrtava novosadske racije, a sa broda Rečne flotile Vojske Srbije spušten je venac u Dunav.

Nakon protokola polaganja cveća, članice Kola srpskih sestara podelile su kolač i koljivo, a na kraju je održan pomen žrtvama na novosadskoj plaži Štrand kod spomen-ploče.

U toku ovogodišnje manifestacije "Ledena tišina - sećanje na žrtve Novosadske racije" biće prikazani filmovi "Časovi persijskog" i "Život je lep" u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, a biće održana i Međunarodna onlajn konferencija "Glas žene iz ledene tišine".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.