Nove knjige o zločinima okupatora u Drugom svetskom ratu u Banatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2021, 19:03

Nove knjige o zločinima okupatora u Drugom svetskom ratu u Banatu

U okviru programa sećanja na okupatorske zločine u Sremu, Banatu, Bačkoj i Baranji tokom Drugog svetskog rata objavljene su još dve monografije koje svedoče o tim zloglasnim događajima. Izdavačka kuća "Prometej", Malo istorijsko društvo i Muzej Vojvodine, do sada su ukupno publikovali 17 naslova tog tipa.

Odvođenje iz logora, streljanje, a nakon toga i vešanje nevinih civila kao opomena ostalom stanovništvu, zločini su koje su sprovodili folksdojčeri u Banatu tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Drugog svetskog rata.

Nakon publikacija o Bačkoj i Baranji i Sremu, prikazana je egzekucija i u jednom delu, takozvane, Nedićeve Srbije.

"Mi smo svojevremeno istraživali da je ukupan broj žrtava tokom Drugog svetskog rata u Vojvodini, od 83 hiljade ukupno utvrđenih imena što je donja cifra, preko 50 posto su Srbi. Cifre u Banatu ubijenih su mnogo manje nego u Bačkoj i Baranji i Sremu. Naime, preko pet hiljada žrtava je u Banatu", kaže dr Drago Njegovan, muzejski i naučni savetnik.

Monografije pod nazivom "Masovna ubistva" i "Logori" nastale su nakon što je pokrajinska komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača prikupila dokumentaciju u vidu fotografija, spisa i anketnih listova.

Sve dosadašnje knjige, kao i publikacije o Banatu, objavila je Izdavačka kuća "Prometej" i Malo istorijsko društvo.

"Mi svaki put kada nešto objavimo, najvažnije je kada ima tih konkretnih imena da se vidi šta se dešavalo. Govorilo se stalno da je bilo u Vojvodini najlakše u Banatu, zbog toga što su Nemci kao bili dobri. Međutim, sada kada vidite kako su Nemci bili dobri onda vam se digne kosa na glavi", navodi Zoran Kolundžija, iz izdavačkog preduzeća "Prometej".

"Ova edicija, ovaj serijal, koji se već približava 20. knjizi nas podseća na sve one zločine koji su se dešavali pre 70 i više godina i u neku ruku menja našu sliku u Drugom svetskom ratu koja je do sada bila uglavnom vezana za otpor, odnosno za partizanski pokret kao dominatan što je stvorila socijalistička istorijografija", ističe dr Slobodan Bjelica, istoričar.

Fokus tematike publikacija ukazuje na primarnu potrebu posmatranja zločina iz tadašnje perspektive, kako bi se jasnije pojmilo stradanje nevinog stanovništva.

Na celoj teritoriji Vojvodine počinjeni su zločini tokom najvećeg oružanog sukova u istoriji sveta, a zbog vremenske distance počinioce je gotovo nemoguće pronaći.

Vojvođani veruju da konstantnim odavanjem počati na jedinstven način mogu da sačuvaju sećanje na nevine žrtve, opominjujući svet da takvi zločini ne smeju da se ponove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.