Nove fabrike u Nišu - ulaganje za bolji život

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2018, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove fabrike u Nišu - ulaganje za bolji život

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se danas u Nišu otvara austrijska fabrika Cumtobel, koja donosi nova radna mesto i stvara bolji život i budućnost za ljude u Nišu. Komanija Cumtobel će u Nišu proizvoditi sijalice i komponente, u izgradnju fabrike uloženo je oko 30 miliona evra, zapošljava trenutno 260 radnika, a planirano je da radi 1.100 radnika. 

"Malo ko je verovao da zemlju možemo da izvučemo iz krize. Vi ste imali poverenje u državu, verovali rukovodstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i interese države stavili ispred ličnih interesa, rekao je Vučić na otvaranju fabrike.

Prema njegovim rečima, 55 odsto od ukupnih stranih investicija u region završi u Srbiji, a država će se boriti da to bude i više.

"Morali smo da donosimo teške odluke, vladati ne znači ispunjavati nečije želje. Morali smo da povlačimo teške poteze da dođemo do situacije u kojoj skoro svaki dan možemo da se pohvalimo otvaranjem fabrika", rekao je Vučić.

"Pre dve i po godine počeli smo priču sa Cumtobelom i evo sada smo uspeli, oni će imati promet od 120 miliona evra. To ima veliki značaj ne samo za Niš i jug Srbije, već celu zemlju" , rekao je Vučić.

Vučić je napomenuo da je dinar stabilan, da tri godine postoji sufcit u budžetu, a da se javni dug smanjuje sa 79 odsto do 47-48 odsto BDP, koliko očekuje da će iznositi 1. januara 2019. godine.

Koliko je grad na Nišavi ispred većine gradova u Srbiji u privlačenju stranih investitora možda najbolje govori podatak da je u taj grad proteklih godina došlo najmanje 150 miliona evra investicija i da je otvoreno oko 10.000 novih radnih mesta u devet novoizgrađenih fabrika.

U fabrikama koje već rade i proizvode, u narednim godinama, posao bi trebalo da nađe još 5.000 ljudi, a Grad Niš trenutno radi na pripremi i realizaciji više od 30 infrastrukturnih projekata ukupne vrednosti preko 100 miliona evra.

Uložili smo, ali ćemo još više u pet okruga na jugu 

Svih pet okruga, Pčinjski, Pirotski, Toplički, Niški i Jablanički, mogu da računaju na dalju podršku države Srbije, poručio je predsednik Srbije.

"Hoćemo da ulažemo još više" , poručio je Vučić. Ukazao je da se angažovao na dovođenju stranih investitora i podsetio da je u Niš šest ili sedam puta dolazio na nekoliko dana, mnogo više, kaže, od svih predsednika i premijera zajedno od 1945. godine.

Ipak, ističe, nije zadovoljan i najavljuje još više ulaganja.

Vučić je istakao da  55 odsto od ukupnih stranih investicija u regionu završi u Srbiji i da će se boriti da to bude 60 odsto i značajno više od ostalih zemalja.

Predsednik kaže i da su danas u Srbiji uređene finansije, da je dinar stabilan već šest godina, te da imamo suficit u budžetu već tri godine.

"Smanjuje se javni dug i 1. januara 2019. godine biće manji od 47, 48 odsto" , istakao je Vučić

Posle svečanog otvaranja Cumtobela, predsednik Vučić će se sastati sa predstavnicima kompanije Zijin Mining Group, koja je nedavno izabrana za strateškog partnera RTB Bor i koja se obavezala da uloži 1,46 milijardi dolara u srpskog rudarskog giganta.

Na tom sastanku biće i predstavnici kompanije Nevsun Resources koju "kupuje" upravo Ziđin za 1,41 milijardi dolara, a koja u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita Exploration i trenutno sprovodi istraživanje na nalazištu bakra na Čukaru Peki kod Bora.

Vučić će danas imati i sastanke sa predsednicima opština, kao i načelnicima Pčinjskog, Jablaničkog, Topličkog, Pirotskog i Nišavskog okruga.

Predsednik će u subotu svečano otvoriti i filipinsku fabriku za elektronske auto-komponente "IMI", koja posluje u sastavu kompanije svetskog glasa "Ajala".

Plan je da u fabrici izgrađenoj na 14.000 kvadrata bude zaposleno 1.250 radnika, od kojih će 500 biti inženjeri.

Ova investicija u Niškoj banji "teška" je više od 33 miliona evra i u njoj se proizvode elektronske komponente za automobilsku i industriju informacionih tehnologija u Evropi i zemljama gde IMI imaju svoje proizvodne pogone i poslovne partnere.

Ova kompanija posluje u sedam zemalja i trenutno zapošljava oko 14.000 radnika.

Joksimović: Očekujem otvaranje tri poglavlja do kraja godine

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Nišu sa austrijskim ministrom za EU, kulturu i medije Gernotom Blumelom, i izrazila očekivanje da će Srbija do kraja godine, tokom austrijskog predsedavanja EU, otvoriti najmanje tri poglavlja u procesu pridruživanja Uniji.

Dvoje ministara razgovarali su o evropskom putu Srbije, ali i daljem unapređenju ekonomskih odnosa, budući da je fabrika "Cumtobel", koja se danas otvara u Nišu, još jedna investicija Austrije u tom okrugu.

Blumel je istakao da su za Austriju važni dobri odnosi sa Srbijom, a da je „Cumtobel" važan signal kako se unapređuje saradnja dve zemlje.

Dodao je da je Austrija postavila tri glavna pitanja u fokus njenog predsedavanja EU, u drugoj polovini ove godine - borbu protiv ilegalnih migracija, dugoročnu stabilizacija EU i proces pridruživanja, kao i pridruživanje Srbije.

On je zahvalio Srbiji na saradnji u suzbijanju ilegalnih migracija u prethodnom periodu.

"Otvaranje 'Cumtobela' je jasan signal koji pokazuje da je Srbija jedan od naših glavnih partnera dugoročno", rekao je Blumel.

Ministarka Joksimović istakla je da je Austrija zemlja sa kojom Srbija ima izuzetno dobre, stabilne i sveobuhvatne bilateralne odnose, ekonomske, političke i kulturne, uz dobru sarađu ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane.

"Austrija je među prioritete predsedavanja EU uvrstila i temu proširenja na Zapadni Balkan i apostrofirala Srbiju kao jednu od predvodnica u procesu pridruživanja Uniji", podvukla je.

Podsetila je da je do sada Srbija otvorila 14 od 35 poglavlja, a dva privremeno zatvorila, kao i da je pripremljeno još pet pregovaračkih pozicija, koje su spremne za otvaranje.

"Razgovarali smo o tome da se podrži otvaranje što više poglavlja do kraja godine, što će značiti bržu i stabilnu dinamiku našeg procesa pridruživanja.

Mislim da smo dobili podršku Austrije u tom pogledu i da će oni nastojati da do kraja godine podrže otvaranje što više pripremljenih poglavlja", dodala je ministarka.

Ona je izrazila očekivanje da će najmanje tri nova poglavlja biti otvorena do kraja godine, što će značiti i uspeh Srbije u procesu evrointegracije, već i austrijskog predsedavanja.

"Evropski put Srbije se nastavlja, imamo puno onih u EU koji nas podržavaju. Autsrija je jedan od onih koji najdoslednije najprincipijelnije podržava politiku proširenja. U Austriji imamo saveznika u ekonomskim pitanjima i iskrenu podršku na EU putu i nastojaćemo da to što bolje iskoristimo u interesu građana", rekla je Joksimović.

Napomenula je i da je Austrija već godinama najveći investitor u Srbiji, da su njihove kompanije pokazale interesovanje za naše tržište, kao i da na pitanje da li bi ponovo investirali, uglavnom odgovaraju pozitivno.

"Zato će i ova fabrika značiti mnogo ne samo za ovaj region i Niš, već i za celu Srbiju, za unapređenje naših ekonomskih odnosa. A, kad su ekonomski odnosi dobri, onda jačaju i politički odnosi", zaključila je Joksimović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić: Ne leči se rak aspirinom, morate biti hrabri da kažete

Izvor: B92, 28.Sep.2018

Beograd -- Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da želi da se ulaže još mnogo više u 5 okruga u Srbiji - Pčinjski, Jablanički, Toplički, Pirotski i Nišavski...On je, na otvaranju fabrike za proizvodnju rasvete Cumtobel u Nišu, rekao da su neke stvari vidljive tek kada prođe neko vreme..."Pa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.