Nizak Dunav -  visok gubitak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nizak Dunav - visok gubitak

Nizak vodostaj Dunava, kao i lane u ovo doba, ponovo stvara probleme, posebno rečnim transporterima. Oni su primorani da plove sa čak do 70 odsto manjim teretom, što im stvara i velike finansijske gubitke.

Kuda plovi ovaj brod? To možda ne znamo, ali ono što je gotovo sigurno, jeste da zbog niskog vodostaja, ne nosi pun kapacitet tereta. Sa gubicima zbog niske vode, suočavaju se gotovo svi koji se bave rečnim transportom.

"Ako pričamo o uvoznicima i izvoznicima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oni će uvoziti manje ili veće količine, ali će u nekom određenom periodu kada dođe vodostaj, to nadoknaditi. Ono što transporteri ne mogu da nadoknade jeste svaka ta tura koju oni završe je praktično u minusu, i to je nešto što je praktično nenadoknadivo", kaže za RTV Aleksandar Krstić iz Rubikon šipinga.

Poučeni iskustvom od lane, kada ih je zbog niskog vodostaja Dunava, samo dva dana delilo od potpune obustave proizvodnje, beočinska cementara, na vreme se pripremila za ovakvu situaciju i obezbedila zalihe sirovina. Ipak, i to je trošak.

"Priprema, naravno, košta prilično novaca, između ostalog, zarobljen novac u zalihama veoma skupog repromaterijala. Sa druge strane, ove godine smo i povrh svega odlučili da očistimo kanal, odnosno pristup našeg kanala prema otvorenom toku Dunava, tako da smo i tu morali da uložimo nekih 150.000 evra u čišćenje", potvrdio je Dimitrije Knjeginjić, direktor "Lafarž Srbija”.

Vodostaj Dunava je u manjem opadanju i stagnaciji sa tendencijom manjeg opadanja u naredna četiri dana. To su podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a iskusni brodari kažu da bi nivo druge najveće reke u Evropi mogao da opada narednih i 20-ak dana. Zbog toga, nadaju se kišama u Nemačkoj i Austriji, koje bi mogle da doprinesu povoljnijem vodostaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sprudovi na Dunavu

Izvor: RTS, 22.Okt.2019, 15:45

Vodostaj Dunava kod Smedereva iznosi 439 cm i na srednje niskom je nivou, kažu u lučkoj Kapetaniji. Takav vodostaj, iako nije neuobičajen za ovo doba godine, ipak stvara probleme plovilima, posebno transporterima. . Iskusni smederevski...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.