Neophodno stvarati zdraviju ambijent unutar preduzeća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2018, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodno stvarati zdraviju ambijent unutar preduzeća

IT konferencije uglavnom su rezervisane za predavanja osmišljena da pokažu i ukažu na najnaprednija dostignuća iz IT sveta. Međutim, retko se razgovara o važnosti dobre komunikacije unutar IT sveta. Zarada jeste prednost ovog poziva, ali ne treba zaboraviti da je to veoma stresan posao... Zbog toga postavljamo pitanje - kako očuvati mentalno zdravlje u brzom i naprednom poslovnom okruženju?

Duži radni dan i pozivi u toku noći od kolega ili klijenata su svakodnevica za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaposlene u IT sektoru. Pad velikih sistema koji su važne baze za svakodnevni život i rad svetske populacije je više od stresa za IT-jevce.

Američka istraživanja navode da se IT industrija pozicionirala na 3. mestu, kao najstresniji posao na svetu.

„Dešava se da na poslu usled prekomerne upotrebe dođe do preopterećenja sistema, neki softveri i aplikacije prestanu da rade, ili nam se jave greške u programu. Tu su i mnogi dedlajnovi zbog kojih smo svakodnevno u žurbi tako da smo pod konstantnim stresom u radu", kaže Lemi Orhan Ergin, programer iz Turske

„Ne znam sta bih ti rekao... Ja znam da ga prikrijem, znam nekad da ga sakrijem, da prikažem da ga nema ali u stvari on je konstantno tu prisutan", kaže Aco Gagić.

Osvrćući se na industrijski sektor uopšte, statistika pokazuje da od 35 do 50 procenta čine oni koji nisu voljni da potraže stručnu pomoć, kako bi se pobrinuli za svoje mentalno zdravlje.

„Svaki put kad sam pod stresom, ja potražim pomoć od mojih kolega, ali i oni od mene", kaže Lemi.

„Moje neko mišljenje je da time treba da se bavimo stručnije, da se obratimo psihoterapeutima jer oni su ljudi koji su edukovani da nam pomažu oko tih stvari", kaže Aco.

Prema istraživanju „Open sourcing mental illness", u IT sektoru je taj procenat mnogo veći, gde su u velikoj meri zaposleni muškarci, koji su manje voljni da pričaju o emocijama od žena.

„Menadžeri bi trebali da stvore takav ambijent gde će zaposleni moći da pričaju o tome otvoreno, gde se može otići na sastanak sa menadžerom i reći „Suočavam se sa tim i tim problemom, teško mi je da izađem na kraj sa tim i treba mi tvoja pomoć." To bi bio najbolji način da se formira sigurno i zdravije okruženje za rad", kaže Nara Kasbergen programer iz SAD.

Iz nevladine američke organizacije apeluju na neophodnost stvaranja zdravijeg ambijenta unutar svakog preduzeća, uzimajući u obzir samo primer da čitava ekonomija zavisi upravo od nekog programera.

Koliko nam je zdrav ambijent važan kada biramo posao?

Tokom nedavno održanog online sajma zapošljavanja „Virtualni dani karijera i znanja 2018" sprovedeno je veliko istraživanje tržišta rada među posetiocima.

Učestvovalo je preko hiljadu trista ispitanika, a do kakvih se zaključaka došlo, razgovaramo sa portparolom poslova Infostud, Milošem Turinskim.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.