Neobičan vrt Gorana iz Svetozara Miletića: Biljke mesožderke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2020, 16:24

Neobičan vrt Gorana iz Svetozara Miletića: Biljke mesožderke

Različite ljude privlače različiti hobiji, a Gorana Gagulića iz Svetozara Miletića privukao je neobičan - on je jedan od malobrojnih uzgajivača i kolekcionara biljki mesožderki na ovim prostorima. Goran kaže da kod nas ima veoma malo hobista, pa putem društvenih mreža edukuje ljude da ih privole i nemaju predrasude o ovim biljkama specifičnog naziva.

Ćudi prirode ogledaju se u biljkama mesodžerkama, koje su kobne, ali samo za insekte. Egzotičnim bojama i primaljivim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mirisom biljnog soka vabe plen u zamku, što nije jedini način njihovog opstanka u zaštićenim uslovima, ali je dobar obrok, objašnjava Goran Gagulić, koji se šest godina predano bavi neobičnim biljkama.

"Završio sam Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, smer za zaštitu bilja i neko osnovno predznanje mi je pomoglo, ali sam sve dalje učio sam. Hobista u našoj državi ima malo i nisu to neke količine velike koje uzgajaju. Imam neke svoje stranice na kojima pokušavam da privučem ljude da upoznaju ovaj svet", saopštio je Goran Gagulić kolekcionar i uzgajivač biljki mesožderki iz Svetozar Miletića.

Godišnje se u Goranovoj bašti nađe oko 300 biljki mesožderki.

"Uzgajam nekoliko rodova, da tako kažem, sa nekim određenim vrstama, a to su dipentes, dionea koja je najspecifičnija po svojoj klopki, saracenija i rozera. Nepentes mi je najomiljenija, ima klopku u obliku vrča i nepokretna je klopka. Razlikuje se mnogo od izgleda ostalih mesožderki. U njihovoj klopci se formira tečnost u kojoj se vare insekti", kazao je Gagulić.

Biljke mesožderke nisu klasična vrsta sobnog bilja, ali svakako mogu da oplemene prostor ili budu simboličan dar, kaže Goran, koji je prvu biljku mesožderku dobio na poklon za rođendan, a danas su mu svakodnevni hobi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.