Neizvesno nakon izbora u Nemačkoj; raste prednost SPD u odnosu na CDU/CSU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2021, 09:14

Neizvesno nakon izbora u Nemačkoj; raste prednost SPD u odnosu na CDU/CSU

Novi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Nemačkoj, koje su televizije ARD i ZDF objavile u 22 sata, pokazuju da raste prednost SPD u odnosu na uniju CDU/CSU.

Prema novim preliminarnim rezultatima na osnovu malog uzorka prebrojanih glasova, SPD vodi sa 25,8 odsto glasova po ARD-u, a po ZDF-u sa 26 procenata.

CDU/CSU trenutno je osvojila 24,2, odnosno 24,5 odsto glasova.

Na trećem mestu su Zeleni sa 14,3, a slede liberali sa 11,5. Desničarska Alternativa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za Nemačku prelazi 10 odsto, a Levica je tik iznad cenzusa od pet odsto.

Ovi rezultati ukazuju na tesnu borbu do poslednjeg prebrojanog glasa, a potom i na duge koalicione pregovore.

Inače ovi izbori su po mnogo čemu rekordni, kako po broju glasača putem pošte koji se procenjuje na više od 40 odsto, tako i po broju stranaka koje učestvuju, a ima ih 47.

Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke Olaf Šolc izjavio je večeras da građani žele promenu i da ta stranka pretenduje na kancelara.

"Birači žele promenu i da novog kancelara po imenu Olaf Šolc", rekao je Šolc pred euforičnim pristalicama koje su mu uzvratile velikim aplauzom.

On je ocenio da je izborni rezultat SPD "veliki uspeh".

Sa druge strane, generalni sekretar Hrišćansko-demokratske unije Paul Cimijak je izjavio da će "ovo biti duga izborna noć".

"Brojke pokazuju da postoji mogućnost koalicije Unije (CDU/CSU), Zelenih i slobodnih demokrata", rekao je Cimijak za ARD.

Lašet: Nismo zadovoljni, po prvi put ćemo imati tročlanu vladu

Kandidat za kancelara CDU/CSU Armin Lašet rekao je večeras da se vodi tesna borba u izbornoj noći, ali je i poručio da unionisti žele da vode novu vladu.

Na početku obraćanja u izbornom štabu, on je naglasio da se po prvi put posle 16 godina Angela Merkel nije kandidovala za kancelara, tako da su unionisti u izbornu trku ušli bez "bonusa".

"Znali smo da će biti teško i da ćemo imati tesnu borbu u predizbornoj noći. Još nemamo konačne rezultate. Ali već sada možemo reći da ne možemo biti zadovoljni rezultatom", konstatovao je Lašet.

Rekao je da, u svakom slučaju, ishod glasanja stavlja Nemačku, ali i CDU/CSU, kao i sve demokratske stranke pred veliki izazov, jer je neophodno postaviti smernice za naredne godine.

"To ne može učiniti samo jedna stranka, potrebno je da prevaziđemo sve razdore i da sarađujemo. Po prvi put ćemo imati tročlanu vladu", naglasio je on.

Rekao je da je CDU/CSU od svojih glasača dobila glas za vladu koju bi prevodila ta stranka.

"Zbog toga ćemo učiniti sve da formiramo vladu pod vodstvom CDU/CSU, jer Nemačkoj treba koalicija budućnosti, koja bi modernizovala zemlju", naglasio je on.

Berbok: Rezultat Zelenih fantastičan

Kandidatkinja Zelene stranke za kancelara Analena Berbok izjavila je da rezultat izlaznih anketa, po kojima ta stranka osvaja oko 15 odsto glasova na parlamentarnim izborima, "fantastičan".

"Imamo mandat za budućnost", rekla je ona i dodala da je Nemačkoj potrebna "klimatska vlada".

Lindner: Vreme za novi početak

Lider nemačkih Slobodnih demokrata (FDP) Kristijan Lindner poručio je večeras da je vreme za novi početak i da dobar rezultat liberala i Zelenih pokazuje da je era kontinuiteta prošla.

"Politički centar je ojačan, ekstremisti su oslabili", rekao je on, aludirajući na Levicu i desničarsku Alternativu za Nemačku, koje su, prema preliminarnim rezultatima, zabeležile lošiji rezultat nego pre četiri godine, prenose nemački mediji.

On je dodao da to za međunarodne partnere znači da će Nemačka i dalje biti "pouzdan partner".

Sa oko 11 procenata glasova, liberali su prvi put u istoriji uspeli da ostvare dvocifreni rezultat.

Na osnovu rezultata, najveći pobednici ovih izbora su SPD i Zeleni, koji su uspeli da poboljšaju pređašnji rezultat za više od pet odsto.

Aktuelne prognoze ostavljaju otvorene sve opcije za koaliciju, od velike koalicije, koja je, prema istraživanjima, najmanje omiljena u Nemačkoj, pa do semafor i "Jamajka" koalicije.

Ukoliko ishod bude bio identičan sa prognozom, predstoji dugo formiranje nemačke vlade.

Milioni Nemaca glasali drugačije nego pre četiri godine

Više miliona Nemaca glasalo je danas za drugu političku stranku nego pre četiri godine, a najviše birača izgubili su vladajući konzervativci.

Kako se navodi u anketi Instituta za istraživanje javnog mnjenja Infratest sprovedenoj za televiziju ARD, 1,4 miliona Nemaca okrenulo je leđa unionistima i opredelilo se za socijaldemokrate, a među njima najviše je starijih ljudi i žena.

Osim toga, oko 900.000 glasova CDU/CSU otišlo je danas Zelenoj stranci, a 340.000 liberalima, prenosi ntv.de.

Osim toga, Zeleni su ove godine dobili i 470.000 glasova Levice i 320.000 socijaldemokrata.

Istovremeno, za socijaldemokrate glasalo je i 590.000 nekadašnjih birača Levice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

IZBORI U NEMAČKOJ Bira se naslednik Angele Merkel, otvorena birališta za parlamentarne izbore

Izvor: Blic, 26.Sep.2021

U Nemačkoj su jutros otvorena birališta na kojima građani biraju 20. saziv Bundestaga, a u saveznim pokrajinama Berlin i Meklenburg-Zapadna Pomeranija (Mek-Pom) biraju se i pokrajinski parlamenti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.