Olaf Šolc izabran za novog kancelara Nemačke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2021, 07:20

Olaf Šolc izabran za novog kancelara Nemačke

Nemački Bundestag izabrao je danas Olafa Šolca iz Socijaldemokratske partije Nemačke za novog saveznog kancelara.

Tajnim glasanjem u parlamentu Šolc je dobio podršku 395 od 707 prisutnih poslanika. Za izbor je Šolcu trebalo 369 glasova.

Šolc je deveti posleratni kancelar Savezne Republike Nemačke, a zakletvu će položiti tokom dana, prenose nemački mediji

Stranke nemačke "semafor koalicije" - Socijaldemokratska partija (SPD), Zeleni i Slobodarska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stranka (FDP) - potpisale su u utorak koalicioni sporazum, kojim je ozvaničen kraj 16-godišnje vladavine Angele Merkel.

Vučić čestitao Šolcu izbor 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas novom kancelaru Nemačke Olafu Šolcu izbor na tu funkciju.

"Srdačne čestitke. Uveren da će Nemačka nastaviti svoju politiku zalaganja za očuvanje najviših vrednosti EU, u čemu će joj Srbija i dalje biti pouzdan partner. Radujem se budućoj saradnji, kako bismo zajedničkim snagama radili za dobrobit svih naših građana", napisao je Vučić na zvaničnom Tviter nalogu.

Svoju čestitku Vučić je Šolcu uputio i na nemačkom jeziku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Došao je i taj dan posle 16 godina

Izvor: B92, 08.Dec.2021

Kandidat za kancelara Olaf Šolc izabran je danas u Bundestagu za novog šefa nemačke vlade, a njegovi ministri i on posle toga dali su zakletvu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.