Ko je kupio nekadašnjeg giganta iz Rakovice?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2019, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je kupio nekadašnjeg giganta iz Rakovice?

Jedan od najvećih proizvodnih giganata u bivšoj Jugoslaviji, Industrija motora Rakovica (IMR), našao je kupca - konzorcijum dve firme iza kojih stoji Zvonko Gobeljić, suvlasnik beogradskog Ekonomskog instituta.

Prema pisanju lista "Blica" on će ubuduće gazdovati kompanijom koja je nekada zapošljavala 7.000 radnika, a danas je u stečaju i poseduje vrednu imovinu u beogradskoj opštini Rakovica koju čini 47 objekata na površini od 75.000 kvadratnih metara.

Konzorcijum >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji čine Institut za izgradnju grada i akcionarsko društvo Hempro iz Beograda, kupili su IMR za 9,3 miliona evra, iako je kompanija prvobitno procenjena na 24,6 miliona.

Kako se navodi, Institut za izgradnju grada je osnovan u Beogradu, na Vračaru, pre nepunih godinu dana - 26. novembra 2018. sa osnovnim kapitalom od 50.000 dinara, a prema podacima Agencije za privredne registre, stopostotni vlasnik ovog Instituta je Privredno društvo za proizvodnju predformi i boca od PET granulata - "Ekstra - Pet" iz Beograda, čiji je jedini vlasnik firma "Velkan Trading Limited" iz Nikozije (Kipar).

Prema zvanično dostupnim informacijama direktor ove firme na Kipru je Zvonko Gobeljić koji je suvlasnik Ekonomskog instituta u Beogradu sa udelom od oko 47 odsto.

Pretežna delatnost Instituta za izgradnju grada je istraživanje i razvoj u prirodnim i tehničko-tehnološkim naukama, a kao direktor je upisan Radomir Mimović.

Kompanija "Ekstra - Pet" osnovana je 1999. godine i u prošloj godini je imala 17 zaposlenih.

Pretežna delatnost ovog preduzeća je proizvodnja ambalaže od plastike, a direktor je takođe Radomir Mimović.

Drugi član konzorcijuma koji je kupio IMR , firma "Hempro", je akcionarsko društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu osnovano još 1945. u Beogradu i prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti Zvonko Gobeljić je najveći pojedinačni akcionar i u ovoj kompaniji sa udelom od 66 odsto.

Takođe, u kompaniji "Hempro" firma Ekstra pet je suvlasnik sa udelom od 23 odsto.

Pretežna delatnost preduzeća Hempro je iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima, a generalni direktor je Nebojša Babović, piše "Blic".

Vrednost Industrije motora Rakovica procenjena je na 2,9 milijardi dinara , a prihvaćena je ponuda u visini od 1,1 milijardu dinara.

Najvažnija imovina IMR je poslovni kompleks u beogradskoj opštini Rakovica, gde se u krugu fabrike nalazi 47 objekata, pored ostalog sedam povezanih hala sa 15 objekata i sedam magacina i skladišta na ukupno 75.000 metara kvadratnih.

Imovina IMR-a su i samački hotel i upravna zgrada u Rakovici, ali i izdvojeni proizvodni kompleks u zlatiborskom selu Šljivovica, odnosno kompleks na lokaciji Ljubiš koji se prostire na sedam hektara i 84 ara, a drugi u mestu Ljubiš, na 1.152 kvadrata.

IMR je u stečaju od 4. aprila 2017. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.