Nedimović i Vučević s poljoprivrednicima: Olakšati rad uz nove tehnologije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2020, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović i Vučević s poljoprivrednicima: Olakšati rad uz nove tehnologije

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišli su poljoprivredna gazdinstva u Stepanovićevu, Kisaču i Rumenki gde su razgovarali sa domaćinima o aktuelnim izazovima sa kojima se susreću u radu.

Između ostalih posetili su Branislava Brborića iz Stepanovićeva, domaćina koji se bavi proizvodnjom stočne hrane, konzumnih jaja i tovnih svinja, a ima 9.000 koka nosilja, a zatim i gazdinstvo u Kisaču, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čiji je vlasnik Mihail Privizer koji se bavi voćarstvom i ratarstvom, kao i domaćinstvo u Rumenki, vlasnika Zoltana Bančija koji se bavi ratarstvom i obrađuje 150 jutara zemlje.

Poljoprivrednici su ocenili da su subvencionisani krediti u agraru veoma korisni za poljoprivrednike, a najbolje su one subvencije koje se tiču mehanizacije. Naveli su i da probleme stvaraju visoke cene energenata, ali da generalno, pozitivno ocenjuju brigu nadležnih za razvoj poljoprivrede.

Vučević je kazao da veruje da će kroz urbanističke projekte moći da izađu u susret zahtevima poljoprivrednika, jer je cilj da ljudi mogu nesmetano da rade, a da se pri tome vodi računa o zaštiti životne sredine.

Tema razgovora bili su i atarski putevi, protivgradna zaštita i sve što je aktuelno, a gde se prepliću ingerencije Republike, Pokrajine i Grada.

"Želja nam je da olakšamo rad poljoprivrednika, a ovaj severni deo grada, naša tri prigradska naselja, ukazala su nam šta je ono što je suštinski potrebno poboljšati, kako bi zakonodavci i izvršna vlast kreirali, odnosno sprovodili promene na bolje", rekao je Vučević.

Ministar Nedimović je ocenio de je primena novih tehnologija u poljoprivredi od suštinskog značaja, jer se time u današnje vreme postiže dobijanje veće količine proizvoda po jedinici površine.

"Primenom najsavremenijih naučno-tehničkih dostignuća, uz pomoć subvencija Vlade Srbije naši poljoprivrednici mogu da osavremene mehanizaciju i da doprinesu rastu i razvoju, ne samo svog gazdinstva, već i svog mesta i cele države. Poljoprivreda od pre 10 godina nije ista kao danas i oseti se ekspanzija produktivnosti. Sledeća dva meseca će biti otvoren Poziv za poljoprivredne proizvođače za subvencije po hektaru, za setvu, subvencije za gorivo, tako da, ko podnese zahtev imaće sredstva na računu vrlo brzo", naveo je Nedimović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.