Ne pali strnjiku! - kampanja Ministarstva zaštite životne sredine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2019, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne pali strnjiku!" - kampanja Ministarstva zaštite životne sredine

U prostoru specijalnog rezervata prirode "Stari Begej - Carska bara" danas je i zvanično otpočela kampanja Ministarstva zaštite životne sredine - "Ne pali strnjiku!". Osnovni cilj kampanje je da se pobudi pažnja i svest javnosti o velikoj opasnosti i potencijalnoj šteti koju može prouzrokovati praksa nesavesnog spaljivanja strnjike na otvorenom prostoru. Kampanja se realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj i Lovačkim savezom Srbije.

Paljenje strnjišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ugrožava čitav ekosistem i nanosi veliku štetu po ukupan biodiverzitet, a koliko su ugrožena zaštićena područja pokazuje i slučaj prošlogodišnjeg požara na prostoru specijalnog rezervata prirode "Stari Begej - Carska bara". Vatra koja je progutala preko 800 hektara trske širila se upravo nakon paljenja biljnih ostataka na usevima.

"To je gorelo na sve strane, čak 880 hektara trske je izgorelo. Pretila je opasnost da se vatra proširi i na Belo blato. Zahvaljujući vatrogasnim brigadama, ljudima zaposlenim na Gazdinstvu Ečka, uspeli smo da sprečimo da ne izgore objekti. Delovi prirode koji su nepristupačni, nažalost nisu mogli da se zaštite, jer vatrogasni kamioni nisu mogli da priđu", kaže Milivoj Putić iz specijalnog rezervata prirode "Stari Begej - Carska bara".

Prema podacima MUP-a, u poslednjih pet godina u Srbiji je registrovano preko 63 hiljade požara na otvorenom. Ni malo zanemarljiv broj požara izazvan je paljenjem biljnih ostatak na njivama. Materijalne razmere štete su ogromne, nestaju šume, biljni i životinjski svet,a vatrena stihija pre svega ugrožava ljudske živote. Kampanjom "Ne pali strnjiku!" čitavoj javnosti mora da se skrene pažnja na pogubne posledice nemarnog ponašanja.

"Svi oni koji to ne poslušaju, moraće da računaju na - kazne. Policija je u međuvremenu uložila značajne napore, kao i tužilaštvo i nadležni organi da istraže ko je to uradio, što ni malo nije lako. To se mora procesuirati, mi ćemo podržavati taj oštar kurs i pokušati da sa kolegama iz resora poljoprivrede insistiramo na većim kaznama i za pravna i za fizička lica, jer se ovo više ne može tolerisati", naglašava Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

"Samo delo paljenja je jako teško dokazivo , i tu se suočavamo sa problemom. Stručne službe korisnika lovišta podnose prijave, ali su istraga i tužilački posao jako otežani, praktično se sve završava samo sa podnošenjem prijave", kaže Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog saveza Srbije.

Požari koje je izazvao čovek ugrožavaju dragocene prirodne resurse, nanose vrlo često nenadoknadivu štetu. Kampanja "Ne pali strnjiku!" je poziv za sve građane da uz malo više pažnje i obzira mogu sačuvati materijalna, prirodna dobra i, pre svega, ljudske živote.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nazire li se kraj stogodišnjoj praksi paljenja strnjike

Izvor: RTS, 04.Sep.2019

U poslednjih pet godina u Srbiji je registrovano preko šezdeset tri hiljade požara na otvorenom. Mnogi od njih izazvani su paljenjem strnjike na više od 500 hektara i nanose veliku šetetu. Sa ciljem da to zaustavi, Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je kampanju "Ne pali strnjiku". ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.