Basurin: Ukrajina planira ofanzivu na Donjeck i Lugansk

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2022, 07:50

Basurin: Ukrajina planira ofanzivu na Donjeck i Lugansk

Zamenik načelnika Narodne milicije u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), Eduard Basurin, izjavio je danas da Ukrajina planira ofanzivu i glavni udar na Kramatorsk i Debaljčevo, da bi potom dospela do granice sa Rusijom.

"Glavni udar će biti usmeren na Kramatorsk i Debaljčevo. Neposredni cilj je da se dođe do linija Alčevsk-Jenakijevo u roku od tri dana, a sledeći cilj je granica sa Ruskom Federacijom u naredna dva dana", rekao je Basurin na konferenciji za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novinare, prenosi TASS.

On je potvrdio da je obaveštajna služba DNR došla do plana ukrajinske ofanzive koja ima za cilj potiskivanje ruskog stanovništva iz regiona.

"Obaveštajna služba Narodne milicije DNR je dobila plan ofanzivne operacije Ukrajine protiv nezavisnih republika. Cilj ukrajinske ofanzive je čišćenje teritorije Narodnih Republika Donjecka i Luganska i proterivanje stanovništva koje govori ruskim jezikom na teritoriju Rusije, kao i uspostavljanje kontrole nad čitavom teritorijom DNR i LNR", rekao je Basurin.

Nastavlja se evakuacija iz Donbasa

Evakuacija građana iz samoproglašenih Luganske (LNR) i Donjecke narodne republike (DNR) u Rostovsku oblast u Rusiji se nastavlja.

Predsednici tih samoproglašenih republika u Donbasu juče su saopštili da evakuacija počinje zbog opasnosti od skorog napada ukrajinskih snaga, javlja dopisnik RIA Novosti.

Zvaničnici samoproglašene DNR saopštili su da je do sada evakuisano 6,6 hiljada ljudi, od kojih skoro 2,5 hiljada dece.

Istovremeno, generalni direktor "Luganskgaza" Tatjana Bogorodko izjavila je da su dve eksplozije do kojih je juče došlo u Lugansku bile rezulat sabotaže.

Mediji su prethodno javili da je na gasovodu u Lugansku došlo do dve eksplozije.

Predstavnik Ministarstva za vanredne situacije samoproglašene LNR izjavio je da su požari do koji je došlo posle eksplozija ugašeni i da infrastruktura nije pogođena.

On je naveo da je došlo do dve eksplozije u roku od sat vremena.

Lavrov Le Drijanu: Kijev nagomilava vojne snage

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kazao je danas francuskom kolegi Žan-Iv Le Drijanu u telefonskom razgovoru da Ukrajina nagomilava vojne snage duž linije kontakta u Donbasu i da nastavlja sa oružanim provokacijama, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Naglašeno je da Kijev, pred očima Pariza i Berlina koji sve to pasivno posmatraju, u drastičnoj meri ne ispunjava svoje obaveze predviđene Sporazumom iz Minska, pa tako nagomilava vojne snage duž linije kontakta u Donbasu i sprovodi militarizaciju građana kao i oružane provokacije", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi TASS.

Dvojica diplomata su još jednom ponovila da primena Sporazuma iz Minska nema alternativu, ako se želi postići trajni mir u Ukrajini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.