Na Skupu o rodno osetljivom medijskom izveštavanju predstavljena Feministička medijska deklaracija (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2022, 12:20

Na Skupu o rodno osetljivom medijskom izveštavanju predstavljena "Feministička medijska deklaracija" (AUDIO)

Promocija feminističkog medijskog programa „Aktivna žena, aktivna zajednica i nove medijske politike“, čiji je cilj rodno osetljivije medijsko izveštavanje, održana je u Novom Sadu.

Tom prilikom, predstavljena je i "Feministička medijska deklaracija" kojom se traži poštovanje zakona i medijskih kodeksa, kao i veća vidljivost žena i marginalizovanih društvenih grupa u medijima, nasuprot tabloidizaciji i viktimizaciji.

"Feministička medijska deklaracija" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rezultat je kontinuiranog rada medijskih stručnjaka a još jedan je od alata uz borbi ka rodno osetljivijem medijskom izveštavanju. Osim što podsećaju na ključna pravila etike i novinarskog profesionalizma. Deklaracija daje i smernice kako bi trebalo menjati medijski sadržaj ističe jedan od autorki dokumenta šefica Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov.

Ona napominje da su žene dominantne u rubrikama crne hronike a slika žene je najčešće slika žrtve.

"Ono što medijske tekstove karakteriše je senzacionalizam, tabloidizacija, objektivizacija, kršenje kodeksa prevashodno u otkrivanju identiteta žrtve ali se mora konstatovati da ipak ima promena na bolje u pojedinim medijima.

Milinkov naglašava da je rodna ravnopravnost zastupljena u medijima kada je određeni događaj u žiži javnosti a ono što konstantno izostaje je medijska inicijativa.

Detaljnije u audio prilogu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.