Na 50 mesta meri se prosečna brzina na auto-putevima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2022, 14:11

Na 50 mesta meri se prosečna brzina na auto-putevima

Major Uprave saobraćajne policije Vladimir Vida izjavio je danas da je na auto-putevima u Srbiji uveden novi sistem kontrole brzine vozila, tako što su na 50 punktova, na svim auto-putevima, postavljene kamere visoke rezolucije koje izračunavaju prosečnu brzinu vozila između dve tačke.

U izjavi za Tanjug, Vida je naglasio da merenje prosečne brzine nije novina na našim putevima, ali da se to do sada radilo tako što je meren pređen put i vreme za koje je to vozilo prošlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << taj put između naplatnih stanica.

"Sada se koriste portali duž auto-puta sa kamerama visoke rezolucije i ta rastojanja na kojima se računa prosečna brzina su znatno manja. U prethodnom periodu vozači su smanjivali prosečnu brzinu stajanjem na benzinskim stanicama i odmorištima, a sada to neće moći, jer su rastojanja sada znatno manja, ponegde i 10 kilometara, pa nije moguće na taj način smanjiti brzinu", objašnjava Vida.

On dodaje da ima 50 takvih punktova i da se nalaze se na svim deonicama naših auto-puteva - Beograd-Niš, Beograd-Subotica, Beograd-Šid, a pet se nalazi na Milošu Velikom od Beograda do Preljine.

"Pričamo o prekoračenjima brzine, ali naši građani treba da shvate da je potrebno poštovati propise zbog saobraćajnih nezgoda i posledica koje su na auto-putevima često tragično", poručuje Vida.

On ističe da je juče, u periodu od samo šest sati otkriven čak 71 prekršaj vezan za prekoračenje brzine, dva za nevezivanje pojaseva i jedan za upotrebu mobilnog telefona na auto putu.

"To su uglavnom prekršaji koji su detektovani kod vozila u inostranstvu. Za domaće vozače naknadno će stići poziv da se izjasne ko je upravljao vozilom kada je prekršaj učinjen", ističe Vida.

On objašnjava da se stranci procesuiraju po hitnom postupku, za manje prekršaje odmah se izdaju nalozi za uplatu novčane kazne, a kada su u pitanju prekoračenja od više od 40 kilometara na sat - za one koji su vozili preko 170 kilometara na sat, oni se odvode kod sudije za prekršaje, s obzirom da tu nije predviđena fiksna kazna, već u rasponu, i da je predviđena zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Što se tiče domaćih vozača, kada su prekoračenja brzine ispod 40 kilometara na sat u pitanju, kazne su u fiksnom iznosu od 3.000 - 5.000 dinara, navodi Vida i dodaje da je za korišćenje mobilnog telefona ili nevezivanje pojasa kazna 10.000 dinara ili 5.000 ukoliko se plati u roku od osam dana.

Vida ističe da su auto-putevi bezbedniji i da se na njima više poštuju pravila.

"Očigledno je znatno smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i nastradalih na auto-putevima. Na kraju turističke sezone moći ćemo da podvučemo crtu i da vidimo rezultate, ali već sada se vide rezultati ovog sistema", poručio je Vida.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.