NOVI PROGRAM U ŠKOLAMA Đaci će učiti kako da se spasu od terorista

Izvor: Blic, 11.Feb.2016, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI PROGRAM U ŠKOLAMA Đaci će učiti kako da se spasu od terorista

Nastavnici i đaci u novosadskim srednjim školama biće obučavani kako da se evakuišu u slučaju terorističkog napada na školu.

Školsko osoblje, učenici i roditelji naučiće kako da se ponašaju i sklanjaju i u slučajima dojava o eksplozivnim napravama, požara i poplave. Zaključak o uvođenju obuke usvojilo je većinom glasova Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama. Potpredsednik tog tela i oficir policije Dejan Drobnjak kaže da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvi časovi biti održani već u martu.

- Obuka će biti održana u Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn“ i Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“, a potom će u prvoj nedelji aprila biti održana pokazna vežba gde će se pokazati naučeno - objašnjava Drobnjak.

Predlog da se održi ovakva obuka stigao je nakon velikog broja lažnih dojava o postavljanju bombi, a poslednja je bila pre dve nedelje u OŠ „Sonja Marinković“. Školu je okružilo nekoliko policijskih patrola i zavladala je panika.

- Fokus edukacije biće nastavnici, a obuku će besplatno realizovati profesionalci iz Štaba za vanredne situacije Novog Sada, tako da nam ne treba ljudstvo i novac - kaže Drobnjak, dodajući da su pomoć u edukaciji ponudili i članovi Saveza novosadskih vatrogasaca.

Stanko Matić, predsednik Aktiva srednjih škola i direktor Srednje tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“, kaže da je prihvatio da se prva obuka održi u toj školi jer smatra da situacija nije nimalo naivna.

- Očekujem da đacima praktično pokažu šta treba da rade, da oni vide kako to izgleda i nauče da se ponašaju u vanrednim situacijama, kojih ima u skoro svakoj školi - kaže Matić, ističući da obuku treba da uvedu u sve škole ukoliko prvi rezultati budu dobri.

Rigoroznije provere obezbeđenja

Jedna od odluka koordinacionog tela je i menjanje uslova koje treba da ispunjavaju radnici obezbeđenja u školama. Ubuduće će se tražiti da ti ljudi nemaju krivične i prekršajne prijave.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.