NBS sutra preuzima deo nadležnosti Poreske uprave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Dec.2018, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS sutra preuzima deo nadležnosti Poreske uprave

Narodna banka Srbije sutra preuzima deo nadležnosti Poreske uprave koje se odnose na izdavanje i oduzimanje ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova i kontrolu menjačkog i deviznog poslovanja.

"To je nešto što će, uverena sam, doprineti smanjenju sive ekonomije i uvođenju većeg reda u ono što se zove finansijski krvotok zemlje, gde će sve biti i pod lupom Narodne banke Srbije", kaže za Tanjug guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Oko 60 zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji su obavljali poslove koji se odnose na izdavanje i oduzimanje ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova i kontrolu menjačkog i deviznog poslovanja u Poreskoj upravi od sutra postaju radnici NBS.

Izmenama i dopunama Zakona o NBS, koje takođe sutra stupaju na snagu, ukida se Uprava za nadzor nad finansijskim institucijama kao posebne organizacione jedinice u NBS, a zaposleni će nastaviti da obavljaju poslove koje trenutno obavljaju.

Reč o ukupno 220 zaposlenih, i to 124 u Sektoru za kontrolu poslovanja banaka, 55 u Sektoru za nadzor nad obavljanjem delatnosti osiguranja, devet u Centru za superviziju informacionih sistema i 32 u Sektoru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga.

Nove zakonske nadležnosti NBS deo su modernizacije celog bankarskog tržišta, a jedno od novih rešenja je i nedavno uvedena mogućnost "instant plaćanja".

Tabaković objašnjava da je ovaj način plaćanja, koji traje svega 1,35 sekundi, tehnološko rešenje koje je Narodna banka uvela pre Evropske centralne banke.

Očekuje da se u 2019. godini od 1. aprila poveća broj onih koji koriste ovaj sistem plaćanja jer će sve banke od tog datuma biti dužne da ovu uslugu pruže građanima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.