Mogerini: U interesu EU da pojača saradnju sa Zapadnim Balkanom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2018, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: U interesu EU da pojača saradnju sa Zapadnim Balkanom

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini ocenila je danas da je u interesu EU i zemlja članica da pojačaju saradnju sa Zapadnim Balkanom.

Mogerinijeva kaže da su šefovi diplomatija 28 zemlja članica EU na današnjem sastanku u Luksemburgu imali opširnu diskusiju o odnosima sa Zapadnim Balkanom.

 "Ponovili smo nam jasan angažman i podršku za ceo region, za naših šest partera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i za perspektivu proširenja", izjavila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije, koja predsedava Savetom ministara spoljnih poslova, naglašava da su ministri dali jasnu podršku Strategiji koju je Evropska komisija objavila u februaru.

Strategija je predstavila kredibilnu perspektivu proširenja EU na Zapadni Balkan navodeći da su Srbija i Crna Gora kao lideri u procesu evrointegracija u mogućnosti da 2025. godine dobiju članstvo u EU.

"Jasna je i podrška nastavku rada sa Zapadnim Balkanom. U interesu EU i zemalja članica EU je da pojačaju saradnju sa regionom i daju još snažniji kredibilitet pristupanju regiona EU", zaključila je Mogerini.

Ministri spoljnih poslova EU diskusiju o Zapadnom Balkanu održali su u svetlu priprema za samit EU-Zapadni Balkan koji se sredinom maja održava u Sofiji.

Mogerinijeva je najavila da utorak uveče stiže u zvaničnu posetu regionu. Tom prilikom ona će posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

 

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Federika Mogerini u toku nedelje u Beogradu: Zapadni Balkan strateški region za Evropu

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2018

Rasprava ministra spoljnih poslova EU o Zapadnom Balkanu odvija se i u cilju priprema za predstojeći samit EU Zapadni Balkan koji se 17. maja održava u Sofiji..Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće danas na sastanku u Luksemburgu o Zapadnom Balkanu, a šefica EU diplomatije Federika Mogerini najavljuje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.