Pokrajnska vlada izdvojila 150.000 evra za pomoć oštećenima u zemljotersu u Hrvatskoj i Republici Srpskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2021, 13:22

Pokrajnska vlada izdvojila 150.000 evra za pomoć oštećenima u zemljotersu u Hrvatskoj i Republici Srpskoj

Predsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine Igor Mirović boravi danas u Banjaluci, gde sastao sa predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem. Mirović je u Republiku Srpsku doneo pomoć građanima Kostajnice u građevinskom materijalu, vrednu 100.000 evra.

Mirović je nakon satanka sa Viškovićem novinarima rekao da je pomoć Kostajnici dokaz da je AP Vojvodina iskren prijatelj na kojeg Republika Srpska može da se osloni u kriznim situacijama.

Višković >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je istakao značaj ove podrške i zahvalio na pomoći koja će dobro doći ugroženim porodicama za sanaciju posledica razornog zemljotresa koji je zadesio ovu opštinu.

On je naveo da je Mirović izrazio spremnost da AP Vojvodina pomogne građanima Republike Srpske i na druge načine, ukoliko bude potrebe.

Rekao je da je na sastanku s Mirovićem bilo reči o intenziviranju saradnje kada je reč o apliciranju pristupnim fondovima EU, kao i da institucije Republike Srpske treba da iskoriste iskustva Pokrajinske vlade na tom polju.

Podsetio je da je pre godinu dana, zahvaljujući Miroviću, došlo do povezivanja privrednih komora Republike Srpske i AP Vojvodine sa krajnjim ciljem da se privrednicima iz Republike Srpske omogući da sa privrednicima iz AP Vojvodine učestvuju na sajmovima u Srbiji, ali i širom Evrope.

Rekao je da je sa Mirovićem razgovarao i o saradnji u oblasti informacionih tehnologija, kao i načinima da se iskoriste dragocena iskustva AP Vojvodine u toj oblasti.

Razgovarali su, kazao je, i o poslovnim zonama u pograničnom pojasu Republike Srpske sa Srbijom, kao i kako da se u narednom periodu ponude uslovi jedne i druge strane za eventualne zainteresovane ulagače, preneli su banjalučki mediji.

Veze Srbije i Republike Srpske neraskidive

Veze Srbije i Republike Srpske su neraskidive, saradnja na svim nivoima uspešno se odvija, i to je nam je zajednički prioritet, izjavio je Mirović nakon sastanka sa Viškovićem.

Kako je saopštila Pokrajinska vlada, na sastanku u Vladi Republike Srpske razgovarano je o dosadašnjoj saradnji, kao i o sprovođenju Sporazuma koji su potpisali Mirović i Višković 2019. godine i kojim je, kako je ocenjeno, saradnja AP Vojvodine i Srpske na svim nivoima intenzivirana.

"Vojvodina je snažno posvećena saradnji sa Republikom Srpskom i ona je u protekle četiri godine značajno unapređena. Vojvodina kao jedan od najrazvijenijih srpskih krajeva ima obavezu i potrebu da radi na zajedništvu, povezivanju naših ljudi, institucija i ustanova, jer sve to rezultira i razvojem ekonomija", rekao je Mirović.

Višković kaže da Vojvodinu i Srpsku vezuju ne samo ekonomske teme, već i bratske i prijateljske veze.

"Na današnjem sastanku dogovoren je zajednički nastup naših privrednika na međunarodnim sajmovima što će biti prilika za promociju zajedničkih potencijala", rekao je Višković.

Dodao je da je bilo reči i o razmeni iskustava u privlačenja stranih investicija i korišćenja sredstava iz EU fondova.

Mirović je danas, nakon sastanka u Vladi Republike Srpske, posetio opštinu Kostajnicu povodom uručenja građevinskog materijala - pomoći koju je obezbedila Pokrajinska vlada, preko Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, za 53 porodice čiji su stambeni i prateći objekti uništeni nakon zemljotresa.

"Mi na delu pokazujemo bratstvo, solidarnost, zajedništvo, pokazujemo da nam je stalo do naroda Republike Srpske i da naša zajednička politika mora biti politika usmerena na korist svih građana. Uz podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića svi zajedno ćemo se potruditi da obezbedimo uslove da se život u Kostajnici što pre vrati u normalu", rekao je Mirović.

Mirović je tokom današnje posete Banjaluci razgovarao i sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, koji mu je zahvalio na pomoći koju je Vojvodina obezbedila za saniranje posledica zemljotresa u Kostajnici.

Radnoj poseti prisustvovali su i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo.

Mirović u Petrinji: Radimo na tome da naši ukupni odnosi budu okrenuti ka budućnosti

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas u Petrinji, u Republici Hrvatskoj, s ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom i predsednikom Saveta Srpskog nacionalnog veća Miloradom Pupovcem, povodom isporuke građevinskog materijala koji je obezbedila Pokrajina Vojvodina porodicama postradalim u zemljotresu.

"Razgovarali smo danas o pitanjima važnim za razvoj naših odnosa, kao i o pomoći koju ćemo uputiti za rekonstrukciju jednog objekta javne namene u ovoj opštini. Želimo da radimo na tome da naši ukupni odnosi budu okrenuti ka budućnosti, a manje ka prošlosti“,  izjavio je predsednik Mirović.

Na današnjem sastanku sagovornici su se saglasili da postoje brojne mogućnosti za saradnju, s akcentom na privredi, prekograničnim projektima i projektima finansiranim iz fondova Evropske unije.

„Hvala Republici Srbiji na donaciji i predsedniku Miroviću na iskazanoj želji da Pokrajinska vlada obnovi objekat javne namene u opštini Petrinja“, kazao je ministar Grlić Radman ocenivši današnji sastanak kao veoma dobar.

Predsednik Saveta Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac rekao je da je pomoć koju je uputila Republika Srbija za saniranje posledica zemljotresa, u ukupnom iznosu od dva miliona evra veoma značajna.

„Tako će se lakše zadovoljiti potrebe ljudi, a to je istovremeno i znak da se u ovoj velikoj nevolji pokazuje solidarnost“, naglasio je Pupovac.

Tokom današnje posete Republici Hrvatskoj, u mestu Begovići, predsednik Mirović obišao je sedam porodica čija su domaćinstva oštećena u zemljotresu, uručiviši im ugovore za obezbeđivanje građevinskog materijala.

Mirović je posetio i Hram Svetog Spiridona Čudotvorca u Petrinji, koji je više puta rušen i čiju je obnovu pomogla Pokrajinska vlada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRATSKA POMOĆ IZ VOJVODINE SRPSKOJ: Kostajnici pogođenoj zemljotresom 100.000 evra u građevinskom materijalu

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2021

Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine doneo pomoć Kostajnici u građevinskom materijalu vrednu 100.000 evra..Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igora Mirović boravi danas u Banjaluci, gde sastao sa predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem. Mirović je u Republiku Srpsku doneo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Saniranje posledica zemljotresa: Za 53 porodice u Kostajnici uručena rešenja o donaciji Pokrajinske vlade Vojvodine

Izvor: Blic, 27.Apr.2021

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović uručili su danas rešenja o dodeli građevinskog materijala predstavnicima 53 porodice čiji su objekti oštećeni u zemljotresu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.