Ministarstvo zdravlja: Testirano 20 osoba, nema koronavirusa; Nema neštašice maski

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2020, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo zdravlja: Testirano 20 osoba, nema koronavirusa; Nema neštašice maski

U Srbiji je do sada na novi korona virus testirano ukupno 20 osoba, koje su ispunjavale uslove za testiranje, i svi su uzorci bili negativni, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

Vekić je, na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu, naveo da je u obolelo ukupno 82.107 osoba, a zabeležena su 2.804 smrtna slučaja, kao i da je virus registrovan u 43 zemlje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
On je podsetio da su preporuke u prevenciji izbegavanje osoba koji imaju znakove oboljenja, kao i masovnih okupljanja, pojačana higijena ruku sapunom ili alkoholnim gelovima, nošenje zaštitnih maski i izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim domaćim ili divljim životinjama, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Predsednik Odbora Darko Laketić ukazao je na značaj informisanja javnosti i medija o situaciji u zemlji, kao i na globalnom nivou, dodajući da je i sednica odbora dobar način za to, budući da se, kako je rekao, veliki broj građana, tragajući za tačnim informacijama, obraćao tom radnom telu Skupštine.

Laketić je naveo da su dezinformacije u medijima uzburkale javnost i da je neophodno da informacije koje se plasiraju odgovaraju istini i činjeničnom stanju na terenu, koje takvo da trenutno u Srbiji nema obolelih, saopšteno je iz parlamenta.

"Očekivano je da će ih biti, što ne znači da treba dizati paniku, jer smo spremni da odgovorima na pojavu virusa", rekao je Laketić.

V.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović i pomoćnik direktora Darija Kisić Tepavčević naglasile su da je Srbija spremna za eventualnu pojavu i lečenje virusa i da nema mesta panici.

One su istakle da se situacija prati iz sata u sat i da će, ukoliko i dođe do obolevanja, najveći broj pacijenata imati minimalne simptome, a kod mnogih će oni čak potpuno izostati, te da se može očekivati hospitalizacija svega 15 odsto od ukupnog broja obolelih.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša smatra da je mogućnost da će se korona virus pojaviti u Srbiji veoma velika, ali da će biti primenjene sve mere koje su potrebne kako bi se ograničio dalji prenos.

On je dodao da je SZO obezbedila 1.000 testova za Srbiju.

Inače, SOS telefon Ministarstva zdravlja koji građani mogu pozvati ukoliko smatraju da postoji mogućnost da su zaraženi korona virusom je 064 8945 235.

Iz RFZO-a poručuju: U Srbiji nema nestašice maski

Vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da u Srbiji nema nestašice zaštitnih maski.

"Do nedostatka maski u pojedinim apotekama došlo je iz dva razloga. Prvo, pacijenti su kupovali i kupuju u ogromnom broju maske i stvaraju zalihe u kućama. Drugo, zbog situacije u Kini prestao je uvoz maski i potrebno je bilo vreme da se naše dve fabrike organizuju da u većem obimu proizvode i da imaju veće količine repromaterijala", kaže ona i dodaje da te dve fabrike, sada proizvode maske, čak i u većim količinama nego što je to potrebno.

Maske se od osam sati isporučuju svim apotekama u kojima je došlo do nedostatka, kaže Radojević Škordić.

"Prva količina isporučena je u 8.00 sati u svim apotekama u kojima je došlo do nedostatka maski, a do 14 časova dobićemo potvrdu da li su sve apoteke zadovoljene sa dovoljnom količinom maski", rekla je Radojević Škodrić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.