Ministarstvo trgovine odbacuje optužbe Marinike Tepić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2019, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo trgovine odbacuje optužbe Marinike Tepić

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je danas da je procedura izdavanja dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme transparentna i jasna i odbacilo optužbe opozicione poslanice Marinike Tepić da neko u ministarstvu prima mito kako bi izdao dozvole.

Reagujući na izjavu Marinike Tepić, koja je rekla da je Ministarstvo trgovine ključno za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja i upitala da li je tačno da neko dobija i po 120.000 evra da bi se dobila dozvola, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz tog ministarstva podsećaju da je za dobijanje te dozvole potrebna saglasnost četiri institucije pre nego što oni izdaju konačnu.

Dozvolu, ističu, može da dobije svaka kompanija pod uslovom da podnese uredan zahtev sa originalnim "End User" sertifikatom, originalnim ugovorom o kupoprodaji i da zemlja u koju se izvozi oružje nije pod sankcijama UN, EU i OEBS, dok su ostali uslovi tehničkog karaktera.

"Dakle, Ministarstvo trgovine niti može da pomogne, niti odmogne bilo kome od izvoznika ukoliko ne ispunjava propisane uslove. Zašto bi neko davao novac bilo kome za bilo koju vrstu usluge ako zna da MTT izdaje dozvolu u roku od 24 sata od trenutka dobijanja poslednje saglasnosti nadležne institucije", navode u saopštenju.

Dodaju da je u 2018. godini izdata 371 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme, a odbijeno 13 zahteva kompanija koje ne ispunjavaju uslove, dok je u ovoj godini do sada ukupno izdato 329 dozvola za izvoz pri čemu je odbijen samo jedan zahtev, zahvaljujući tome što su gotovo svi izvoznici veoma dobro upoznati sa procedurama, kao i uslovima za dobijanje dozvole.

Pozivaju Mariniku Tepić da kaže ko je dao i primio, "ne 120.000 evra, već i 120 dinara" za bilo koju uslugu u tom postupku i zašto bi bilo ko davao i jedan dinar kada se zna da će u veoma jasnoj i transparentnoj proceduri dobiti dozvolu ako ispunjava uslove, što je, ističu, slučaj sa ogromnom većinom kompanija koje se bave izvozom naoružanja.

Ministarstvo trgovine, kako tvrde, na svakih šest meseci organizuje otvorene radne sastanke sa kompanijama koje su registrovane za ovu delatnost i u poslednjih šest godina nije izneta nijedna primedba od strane privrednika.

Podsećaju i da se Srbija u poslednjih pet godina, prema kriterijumima međunarodne organizacije "Small Arms Survey", nalazi među prvih pet zemalja u svetu po transparentnosti u izdavanju dozvola za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme.

Iz ministarstva navode i da su odgovorili na svaki pojedinačni zahtev narodnih poslanika i istraživačkih novinara iz zemlje i inostranstva, kao i da smo otvoreni i ubuduće za svaku vrstu informacija jer nemaju razloga da kriju bilo šta.

Martinović: Neistine opozicije o nelegalnoj trgovini oružjem

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović ponovo je danas odbacio tvrdnje dela opozicije o nelegalnoj trgovini oružjem, navodeći da bi Srbija, da je to istina, bila pod sankcijama.

"Ništa nije slučajno, vodi se jedna sinhronizovana akcija, ne samo protiv ministara, Vlade Srbije i predsednika Republike, sad de radi o sinhronizovanoj kampanji protiv same države u trenucima kada moramo da se nosimo sa brojnim izazovima koji nam dolaze iz inostranstva", rekao je Martinović.

Martinović je naveo da deo opozicije svakog dana izmišlja nove afere, rekavši da Boško Obradović i Marinika Tepić iz Saveza za Srbiju ne rade ništa, osim što, tvrdi, prepričavaju članke iz lista Tabloid od pre nekoliko godina.

"Hiljadu puta smo dokazali da nema zloupotreba, ali nema problema, nastavićemo da odgovaramo na laži, jer što oni više budu lagali, nastojaćemo da ih što više raskrinkavam", rekao je Martinović.

On je uputio nekoliko pitanja lideru Dveri Bošku Obradoviću, između ostalog, i kada će vratiti novac manastiru Hilandar.

"Monasi sa Hilandara godinama pričaju kako im je pokrao neke pare, pa ga pitam koliko je tačno para ukrao sa Hilandara. Pitam državne organe Srbije i Grčke dokle je stigla istraga protiv Boška Obradovića", naveo je Martinović.

Pitao je i kako to da je Obradović od čoveka koji je bio zagovornik Dimitrija Ljotića, pravoslavlja, svetosavlja, saveza sa Rusijom, postao najveći zagovornik američke politike.

"Očigledno da je postao zagovornik američke politike i sad je mrtva trka ko je veći pristalica politike SAD na Balkanu, Boško, Đilas, Vuk Jeremić ili neko drugi iz te tzv. demokratske i građanske opozicije", rekao je Martinović.

On je naveo da je Obradović u skupštini primao članove bugarske partije koja se zalaže za pripajanje južnih delova Srbije Bugarskoj i primetio da je upravo bugarska novinarka počela da objavljuje neke tajne podatke o tome da Srbija navodno trguje oružjem.

Obradović je ranije danas na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije ponovio pitanja u vezi sa trgovinom oružjem, ali i drugim aferama koje su ovih dana iznosili predstavnici Saveza za Srbiju.

Obradović je novinarima rekao i da je više poslanika Dveri uputilo Ministarstvu prosvete zvaničan dopis u kojem traže da nadležni prosvetni organi pokrenu proces preispitivanja doktorskih disertacija Nebojše Stefanovića i Jorgovanke Tabaković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.