Ministarstvo odbrane Dunji Mijatović: U Srbiji se knjige ne zabranjuju - DS osuđuje ton Ministarstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2019, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo odbrane Dunji Mijatović: U Srbiji se knjige ne zabranjuju - DS osuđuje ton Ministarstva

Ministarstvo odbrane je povodom izjave komesara Saveta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović, koja je kritikovala to ministarstvo zbog organizovanja promocije knjige "Tuzlanska kapija - režirana tragedija", saopštilo da Srbija neće zabranjivati knjige, jer je to tradicija nekih drugih naroda.

"Svaki pokušaj drugačijeg viđenja građanskog rata u BiH je veliki zločin ako dolazi od Srba", istaklo je Ministarstvo u sinoćnjem saopštenju i dodalo da na to neće pristati i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je zato omogućilo da autor knjige i ljudi koji su učestvovali u istraživanju čitavog slučaja iznesu svoj stav.

Ministarstvo ukazuje i da su Srbi mnogo puta bili i još uvek jesu žrtve dvostrukih standarda i često im se i sudilo i sudi za tuđe zločine.

"Uvažena komesarka propustila je da se oglasi kada je oslobođen Naser Orić dokazani ubica Srba, baš kao što nije uvidela potrebu da osudi i traži odgovornost za izjavu Emira Suljagića direktora Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici u kojoj kaže da je "Jasenovac četnička izmišljotina" i da su "Časni bošnjaci iz Handžar divizije propustili priliku da reše četnike, zato nam je to ostavljeno u amanet"", ističe ministarstvo u saopštenju.

DS: "Nama ne treba novo čitanje istorije"

Demokratska stranka (DS) osudila je danas "ton i argumentaciju kojom je Ministarstvo odbrane napalo komesara Saveta Evrope za ljudska prava Dunju Mijatović, istorijske činjenice i istine koje su nepobitne".

"Društvo i država koje se paternalistički odnosi prema ratnim zločinima, sponzoriše reviziju istorije i slavi ubijanja, deobe i satiranje, je društvo bez sutrašnjice", navodi se u saopštenju DS.

Ta stranka je ocenila da atmosfera u kojoj se sve važno i vredno relativizuje, a slavi nehumano i destruktivno je razarajuća.

Demokratska stranka navela je i da Ministarstvo odbrane "brani neodbranjivo" i da se stavlja "na čelo kolone koja je (Srbiju) ne tako davno već vodila u pogrešnom pravcu".

"Od nacionalističke retorike do demagoških fraza zaklanja se nesposobnost i nerad, jalov učinak i razgradnja sistema. Sve, navodno u ime, a zbog njih. Nama ne treba novo čitanje istorije, nepravno i nepravedno, ponajmanje da autorstvo u tome ima dezerter Aleksandar Vulin, građanima je potreban mir i stabilnost i nepomućena evropska perspektiva", navedeno je u saopštenju DS.

Ministarstvo odbrane navodi i da duboko žali što Mijatovićeva nije osetila potrebu da dođe u Bratunac i položi venac na grobove poklane srpske dece ili bar zatraži da neko odgovara za njihovu smrt.

"Šteta je što Dunja Mijatović ne traži da se sazna ko je u Srebrenici pokušao da ubije Aleksandra Vučića ili ko je lagao da se na Kosovu Šiptari truju jednonacionalnim otrovom iz Srbije", navodi ministarstvo.

Umesto da traga za istinom, navodi se u saopštenju, Dunja Mijatović napada Ministarstvo odbrane zato što se u Domu Vojske raspravljalo o knjizi koju nije izdalo Ministarstvo odbrane.

Oni komesarki predlažu da pre nego što donese "svoj neporecivi i nepogrešivi sud" ipak najpre pročita knjigu o kojoj govori.

Dunja Mijatović kritikovala je juče Ministarstvo odbrane Srbije zbog organizovanja promocije knjige "Tuzlanska kapija - režirana tragedija" u kojoj se, kako kaže, falsifikuju činjenice o ratnim dešavanjima u BiH.

"Propagiranje neistina i dezinformacija u posleratnom periodu je opasno i ozbiljno ugrožava sve napore usmerene ka trajnom miru i pomirenju", navela je u saopštenju Mijatović.

U Domu Vojske Srbije preksinoć je promovisana knjiga Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija - režirana tragedija", a mediji u BiH su objavili da je on u knjizi pokušao da ospori drugostepenu presudu Suda BiH kojom je Novak Đukić osuđen na 20 godina robije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.