Miloševićeva: Kultura najbolji ambasador

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2018, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miloševićeva: Kultura najbolji ambasador

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević razgovarala je danas sa Merimom Galović, članicom Upravnog odbora, i Srđanom Budimirom, rukovodiocem i koreografom Srpskog kulturno–umetničkog društva "Afrika" iz Johanesburga u Južnoafričkoj Republici, koji su sinoć zajedno sa KUD-om "Svetozar Marković" i AKUD-om "Sonja Marinković" imali zajednički koncert u Novom Sadu.

Izražavajući zadovoljstvo što su kako domaća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << publika, tako i gosti, oduševljeni nastupom SKUD-a "Afrika", Miloševićeva je naglasila da je to razlog da ovakvih susreta bude i nadalje u čemu će sekretarijat na čijem je čelu i Pokrajinska vlada biti sigurni partneri.

"Posebno je važno negovanje srpske tradicije, običaja, pesme i igre u dijaspori, gde se mnogo teže organizuju koncerti, nego u samoj matici i zato ćemo se truditi da vam u tome pomognemo" istakla je Miloševićeva i dodala da je najbolji ambasador svake zemlje, pa i naše, upravo kultura u svim njenim segmentima.

Organizator ovogodišnjeg susreta sa SKUD-om "Afrika" je Zavod za kulturu Vojvodine, što je, po rečima direktorke Smiljane Vlajić, početak saradnje, koja je inicirana prošle godine kada je delegacija Zavoda posetila našu dijasporu u Johanesburgu. Tokom pet dana gostovanja delegacije iz Johanesburga, istakla je Vlajić, organizovali smo posetu fruškogorskim manastirima, okupljanje oko zajedničkih tema u vidu radionica, kao i predavanje istoričara Dejana Mikavice na temu srpske istorije.

Zahvaljujući na prijemu i podršci, Merima Galović i Srđan Budimir su predstavili aktivnosti ovog društva, koje je osnovano 2010. godine, sa osnovnim ciljem da okuplja srpsku zajednicu u Južnoafričkoj Republici, radi očuvanja, negovanja i promovisanja srpskog kulturnog, istorijskog i folklornog nasleđa, što su sinoćnim nastupom i pokazali.

Oni su istakli da su, tokom ovih osam godina od zvaničnog osnivanja, uspeli da organizuju brojne kulturne aktivnosti i manifestacije, ističući posebno festival srpskog filma, kao i gostovanje glumaca, a posebno su ponosni na 24. septembar, "Dan kulturnog nasleđa", gde se svaka nacionalna zajednica, pa samim tim i srpska, predstavlja i promoviše na najbolji mogući način.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Milošević: Štampane knjige neprocenjivo blago

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2018, 13:43

Već dva milenijuma naša civilizacija se sa kolektivnim nasleđem upoznaje posredstvom knjige koja se, u ovom trećem milenijumu, suočava sa novim izazovima koje donosi tehnološka revolucija," rekla je u Sremskim Karlovcima, na tribini "Knjiga i novi mediji - udruženim snagama", pokrajinski sekretar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.