Margaret Atvud donosi nastavak Sluškinjine priče

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2018, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Margaret Atvud donosi nastavak "Sluškinjine priče"

Margaret Atvud je objavila je da će nastavak njenog bestselera feminističkog distopijskog romana (The Handmaid's Tale), pod naslovom "Svedočenja" (The Testaments) biti objavljen u septembru 2019. godine.

U poruci koju je uputila svojim fanovima, Atvud kaže: "Dragi čitaoci, sva pitanja koja ste mi postavili o Galadu i njegovom načinu funkcionisanja poslužila su mi kao inspiracija za ovu knjigu. To i još nešto! Moja druga inspiracija je svet u kojem danas živimo."
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Kanadska književnica kaže da će se radnja dešavati 15 godina nakon kraja originalne knjige, koja je postala feministički klasik, i pričaće je tri ženska lika, prenosi Gardijan.

Neće biti povezan sa televizijskom verzijom, koja je proširena van romana iz 1985. godine kako bi nastavila priču.

Originalna knjiga prati sudbinu žene pod imenu Ofred, kojoj su, kao i mnogim drugim ženama, oduzeti identitet i prava. Ona je prisiljena na seksualno ropstvo kao sluškinja komandanata gileadskog režima. Glavni deo knjige se završava tako što Ofred kamionom odvoze ljudi za koje joj je rečeno da pripadaju tajnom pokretu otpora. Čitaoci se nadaju da će u nastavku priče saznati da li je Ofred uspela da pobegne na slobodu ili je odvedena u zatvor.

"Margaret Atvud nam, kao društvu, nikada nije bila potrebnija", rekla je Beki Hardi iz britanske izdavačke kuće Čato&Vindus (Chatto & Windus).

"Trenutak kada u knjizi tresnu vrata kamiona i zapečate Ofredinu budućnost, jedan od je od najboljih višeznačnih završetaka u savremenoj književnosti. Jedva čekam da saznam šta se desilo sa Galadom i šta bi Atvud moga da nam kaže o savremenom svetu", kaže Hardi.

Posle uspeha televizijske adaptacije, počeli su da se usvajaju prepoznatljiva crvena haljina i beli šešir (zvanična odeća sluškinja iz Galada) kao simbol ženskog ugnjetavanja na tihim demonstracijama i na mitingzima za izbore u Argentini i Irskoj, kao i na ročištima u septembru protiv američkog vrhovnog sudije Breta Kavanoa, nakon što je optužen za seksualni napad. 2017. godine. Roman Margaret Atvud je proveo 16 nedelja na listi bestselera "Sandej tajmsa" dok je izdavač Vintage iz Velike Britanije saopštio o povećanju prodaje od 670 odsto godišnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.