Osma žrtva protesta u Francuskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2018, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osma žrtva protesta u Francuskoj

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane saopštio je danas da je još jedna osoba poginula u protestima pokreta "žuti prsluci", čime je broj poginulih od početka protesta sredinom novembra porastao na osam.

Kastane je na svom nalogu na Tviteru naveo da je poslednja žrtva stradala protekle noći.

Kastane nije detaljnije obrazložio kako je došlo do nesreće, ali je nagovestio da se to dogodilo na jednom od kružnih tokova, navodeći da bi trebalo osloboditi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve kružne tokove u Francuskoj.

Kako objašnjava AP, pojedine kružne tokove u Francuskoj učesnici protesta, koji su sredinom novembra počeli kao protesti protiv povećanja poreza na gorivo, ali se proširili na proteste zbog niza pitanja, okupirali su dan i noć.

Uhapšeno 115, a povređeno sedam osoba

Francuska policija saopštila je da je 115 osoba privedeno danas, iako su protesti bili relativno mirni protesti u prestonici te zemlje i u kojima je lakše povređeno sedam osoba.

Ovog, petog protestnog vikenda zaredom, mnogo manje demonstranata je izašlo na ulice Pariza i drugih francuskih gradova, navodi AP.

Prema podacima policije, oko 3.000 ljudi okupilo se u francuskoj prestonici, dok je prošle nedelje na ulice Pariza izašlo oko 10.000 osoba.

S druge strane, oko 33.500 demonstranata učestvovalo na današnjim protestima širom zemlje, dvostruko manje nego prošle nedelje, navodi francuska štampa, pozivajući se na podatke zvaničnika.

Protesti u Parizu protekli su uglavnom mirno, ali je nasilje izbilo na marginama skupa kada su grupe pripadnika "žutih prsluka" pokušale da probiju kordone policije.

Sukoba je bilo ispred zgrade Opere, gde su se okupili neki demonstranti da izraze svoje nezadovoljstvo.

Francuska policija ispalila je suzavac na demonstrante duž avenije Jelisejska polja, u kojoj se nalazi i sedište predsednika Francuske Jelisejska palata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Makron poziva na mir i red uoči novih protesta

Izvor: Vesti-online.com, 15.Dec.2018

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je na mir i red uoči novih protesta "žutih prsluka" zakazanih za danas, peti put za redom...- Mislim da naša demokratija ne može da prihvati okupaciju javnog dobra i elemente nasilja koji su obeležili protekle proteste, posebno u centru Pariza - kazao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.