Maj najsunčaniji zabeleženi mesec u istoriji Britanije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2020, 03:37

Maj najsunčaniji zabeleženi mesec u istoriji Britanije

Ovaj maj bio je najsunčaniji zabeleženi mesec u istoriji Velike Britanije, a ovo proleće je bilo najsunčanije proleće od kad se vodi evidencija, saopšteno je iz Meteorološkog zavoda te zemlje.

Velika Britanija je imala 266 sunčanih sati u maju - što je nadmašilo prethodni rekord od 265 sati u junu 1957. godine, a još je neobičnije da je tome prethodila vlažna zima s rekordnom kišom u februaru, prenosi BBC.

U proseku, Velika Britanija ima 436 sunčanih sati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << između marta i kraja maja. Od 1929. godine samo 10 godina imalo je više od 500 sati. Nikada ranije, međutim, nije zabeleženo više od 555 sati, a Britanija se ove godine "kupala" u suncu izvanrednih 626 sati.

To je zato što je mlazna struja, pojas vrlo jakih vetrova koji cirkulišu na velikim visinama, "zaključao" lepo vreme na jednom mestu, baš kao što je tu zaključao prethodne zimske kiše.

"Takav preokret iz jedne krajnosti u drugu u tako kratkom vremenskom periodu je bez presedana i to me brine. To je deo obrasca u kojem vreme postaje sve ekstremnije jer se klima menja", rekla je za BBC profesorka Liz Bentli, izvršna direktorka Kraljevskog meteorološkog društva.

Iz Meteorološkog zavoda kažu i da je ovogodišnja razlika između padavina u zimu i proleće najveća razlika u količini padavina u Britaniji još od 1862. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.