Lazarevu subotu Banaćani dočekali uz vatru - Lazaricu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2019, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lazarevu subotu Banaćani dočekali uz vatru - Lazaricu

Veče pred Lazarevu subotu ima posebnu draž u Banatu. Pali se vatra Lazarica, koju preskaču mladi i deca, ali i oni iskusniji, koji se tako na momenat vrate u, kako kažu, neka lepša vremena. U Srpskom Krsturu su subotnji praznik dočekali, kako uz vatru, tako i uz kulturno-umetnički program, u kojem su posebnu ulogu imali najmlađi.

Vatra Lazarica prvo je delovala nesavladivo, ali su brzo najhrabriji meštani Srpskog Krstura u nju uleteli i tako se spremili za subotu. Tradicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preskakanja vatre pred Vrbicu datira od davnina i interesantna je svim generacijama.

Preskakanje vatre uoči Lazareve subote sada se uglavnom neguje u manjim sredinama. Ovaj običaj simbol je dolaska lepšeg vremena, koje prate pozitivne misli i dobra dela.

"Sanad, Čoka, Mokrin su mesta gde se i dalje, tradicionalno, pali vatra. To je početak proleća i cvetanja. Paljenje vatre znači da se staro briše i kreće novo", kaže Nenad Akrić, predsednik KUD "Milan Ajvaz" iz Srpskog Krstura.

Osim uz vatru, u Srpskom Krsturu su Lazarevu subotu dočekali i uz posebnu manifestaciju "Lazarice", u kojoj su se predstavili najmlađi. Program je osmišljen sa ciljem da se tradicija prikaže u svim nijansama svoje lepote. Ipak, priča o vatri ima posebnu draž i dugu istoriju.

"Uoči Lazareve subote, odnosno Vrbice, bio je običaj da se na ćoškovima u selu pali vatra, da se oteraju zli duhovi, kako su nam stariji prepričavali", objašnjava Aniko Jovanović, predsednica Aktiva žena iz Srpskog Krstura.

Tako su se pod punim mesecom, uz vatru, ples i muziku, družili i mlađi i stariji. Manifestacije poput ove, osim što podsećaju na istoriju i običaje, barem na kratko, donesu neki novi život u male sredine.

Šteta što ih nema više.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.