Lane sprečeno krijumčarenje robe u vrednosti 160.000 evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2019, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lane sprečeno krijumčarenje robe u vrednosti 160.000 evra

U Upravi carina navode da carinici učinkovito rade na sprečavanju krijumčarenja raznih stvari i roba, odnosno predmeta, koji se svakodnevno pronalaze na prelazima i u Zapadnobačkom okrugu na granici Bački Breg- Hercegsanto, Rastina, Bezdan-Batina, Bogojevo – Erdut.

Tokom prošle godine na ovim graničnim prelazima urađeno je oko 50 prekršajnih naloga upravo zbog neprijavljene robe ili novca.

Na graničnom prelazu Bački Breg najviše se švercuje tekstilna i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tehnička roba i prehrambeni proizvodi, a putnički promet je najfrekfrentniji tokom letnjih meseci i praznika.

Različiti su načini na koji krijumčari pokušaju da zavaraju carinike kada švercuju novac, nakit, cigarete, tehničku robu, mobilne telefone novac ili hranu. U Carinarnici Sombor ističu da se maksimalno radi na sprečavanju nelegalnog prenosa robe u zemlju, pa je tokom 2018. godine sprečeno krijumčarenje u vrednosti 160.000 evra, a u prvih devet meseci ove godine u iznosu od 50.000 evra.

"Njihov posao je da krijumčare, a naš posao je da pronađemo. Po mom mišljenju, imamo dosta uspeha, lepu naplatu i dosta prekršaja. Kombi prevoz, autobusi i putnička vozila ...u njima se želi preneti kozmetika, garderoba. Imali smo prošle godine slučaj da se pokušala uneti oprema za opremanje kozmetičkog salona za šišanje kućnih ljubimaca, a ove godine pokušaj unosa aparata za rudarenje za kriptovalute", izjavio je Željko Prosenica, šef ispostave granični prelaz Bački Breg.

Krijumčari predmete skrivaju u tajnim ili specijalno napravljenim mestima nekad su najočiglednija, a nekada vešto zamaskirana.

"U sklopu razmene podataka sa stranim administracijama dolazi se do takvih informacija da se metodologija rada Uprave carina prilagođava kretanjima društva i tržištu. Otkriveno je, na primer, u jednom slučaju desetak mobilnih telefona marke Ajfon, optički nišan marke Svarovski u vrednosti između 10.000 i 15.000 evra", saopštio je Željko Vulić, koordinator poslova carinarnice u Somboru.

Carinici ističu da šverceri znaju biti prilično maštoviti i da nema granica kada je dovitljivost skrivanja robe ili skupocenih predmeta u pitanju.

Na graničnim prelazima u Zapadnobačkom okrugu je godišnji promet oko dva miliona putnika i preko 250.000 vozila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.