Koreliji, Peškiru i Šimunliji po pet i po godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2014, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koreliji, Peškiru i Šimunliji po pet i po godina

Trojica pripadnika srpskih paravojnih jedinica, Mirko Korelija, Miroslav Peškir i Ranko Šimunlija, danas su na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravosnažno osuđeni na kazne od pet i po godina zatvora zbog ubistva zarobljenog hrvatskog vojnika Mladena Brlekovića 1995. godine.

Obrazlažući presudu, sudija Tomislav Juriša naveo je da je iskazima svedoka utvrđeno da su trojica srpskih vojnika, tokom operacije Oluja, iz zatvora u Banskom Grabovcu izveli Brlekovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji je pre toga nuđen za razmenu, odveli ga u šumu nedaleko od mesta Miočinovići i automatskim puškama ubili iz neposredne blizine.

Sudija je zaključio da su optuženi mogli i da ne izvrše naređenje nadređenog jer je "okruženje bilo u haosu", prenosi agencija Hina.

Upravo je "situaciju na terenu", koja je kod optuženika mogla da izazove smanjenu kritičnost i nemogućnost racionalnog promišljanja, sudija uzeo kao jednu od olakšavajućih okolnosti, pa su Korelija, Peškir i Šimunlija dobili kazne samo pola godine više od zakonom predviđenog minimuma.

Ukoliko današnja presuda postane pravosnažna osuđeni, zbog suđenja u odsutnosti, neće moći da izdržavaju kaznu u Srbiji gde sada žive, a ako dođu u Hrvatsku imaju pravo na novi postupak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.