Konstituisan parlament Crne Gore, Bečić predsednik skupštine, Krivokapić predložen za mandatara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2020, 18:20

Konstituisan parlament Crne Gore, Bečić predsednik skupštine, Krivokapić predložen za mandatara

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izabran je danas većinom glasova za predsednika novog saziva Skupštine Crne Gore. Bečića su predložile tri pobedničke koalicije, koje čine novu vlast u Crnoj Gori. Za izbor Bečića je glasalo 45 od 71 poslanika koji su glasali.

Protiv izglasavanja Bečića bili su poslanici DPS, SDP, SD i LD.

U Podgorici je danas ranije konstituisan 27. saziv Skupštine Crne Gore verifikovanjem 81 poslaničkog mandata, lider Demokrata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Aleksa Bečić je predložen za predsednika parlamenta, a nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić za kandidata za mandatara.

Sednica je počela intoniranjem državne himne, a pre usvajanja dnevnog reda predstavnici tri pobedničke koalicije na parlamentarnim izborima 30. avgusta, Milan Knežević, Aleksa Bečić i Dritan Abazović saglasili su se da nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić bude kandidat za mandatara.

Knežević je predložio, a Abazović se saglasio i da lider Demokrata Aleksa Bečić bude predsednik parlamenta.

U parlamentu je u toku pauza, koju je proglasio predsedavajući Miodrag Lekić, kao najstariji poslanik.

Krivokapić je u pauzi zasedanja rekao da će prvi pricip rada nove vlade biti da se uredi država.

"Nije bitan bilo čiji interes osim interesa građana", poručio je dodao da se nova vlast neće svetiti.

On je novinarima u parlamentu rekao da je obaveza nove vlasti da Crna Gora liči na Luksemburg, gde je nulta tolerancija na korupciju.

"Ja sam toliko radostan danas da se trudim da ne pustim suzu", kazao je Krivokapić.

Krivokapić: Mitropolit i vladika nisu "krojili" novu vlast

Nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić, koji je predložen za kandidata za mandatara tri pobedničke koalicije na parlamentarnim izborima, negirao je da su mitropolit Amfilohije i vladika Joanikije "krojili" novu crnogorsku vlast.

"To je pogrešna percepcija", rekao je Krivokapić novinarima u parlamentu tokom pauze u zasedanju.

"Nijednog trenutka oni nisu pominjali imena, svi smo pokušavali da postignemo dogovor i nađemo pravu meru dogovora", rekao je Krivokapić povodom jučerašnjeg sastanka u Ostrogu.

Ponovio je da je cilj većine da buduća vlada bude vlada poverenja, koja će raditi isključivo za dobrobit svih građana Crne Gore.

Abazović je novinarima rekao da koalicija "Crno na bijelo" nema specijalnih zahteva, ali da očekuje da u sektorima koji se tiču nacionalne bezbednosti ne budu "neozbiljni ljudi".

Na pitanje ko su neozbiljni ljudi, Abazović je rekao da se zna na koga se to odnosi.

"Treba nam puno mudrosti, mi nismo odgovorni samo prema svojim biračima nego prema svim građanima", kazao je Abazović.

Rekao je da bi voleo da nosilac liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić sastavi najbolju vladu.

Na pitanje da li su crkve i manastiri adekvatno mesto za pregovore i da li je u redu da dogovorima oko formiranja Skupštine i vlade prisustvuju verski velikodostojnici, Abazović je kazao da jeste.

"Ja sam se iznenadio kada sam čuo pojedina mišljenja koja se podudaraju sa partijom koju ja predstavljam, a koja je 100 posto građanska", rekao je Abazović.

Izborne rezultate u Skupštini je predstavio predsednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović, a konstatovane su i ostavke poslanika Zorana Pažina (DPS) i Stevana Katića (Demokrate).

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević poručio je u Skupštini da nova vlast neće dozvoliti neformalnim centrima moći i Željku Ivanoviću da sastavlju vladu.

On je rekao da Ivanović želi da postane nova vlast i da od "druge familije postane prva".

"Mi nećemo izdati, ja imam konstruktivan predlog, a to je da DF podržava Aleksu Bečića za predsednika Skupštine i Zdravka Krivokapića za mandatara", rekao je Knežević.

On je čestitao građanima, kako je rekao, slobodu.

"Tu slobodu niko neće ugroziti niti će se želje građana naći kao gubitnici", naveo je Knežević i dodao da to posebno neće učiniti poslanici DF.

Poslanik GP URA Dritan Abazović naveo je u Skupštini kako se nada da će ovaj saziv biti efikasniji od prethodnog.

"Predlozi koji su sada saopšteni su apsolutno prihvatljivi za koaliciju Crno na bijelo. Ja ostajem čovek od reči", naveo je Abazović.

"Ako se zadovolje poslovničke forme možemo pristupiti izboru predsednika Skupštine Alekse Bečića i da nakon toga formalizujemo kandidata za mandatara. I neka nam je sretno svima", naveo je Abazović.

Mi smo pobedili da bi okrenuli novi list, rekao je Bečić i poručio da će nova vlast biti procrnogorska, prozapadna i proevropska.

Bečić je rekao i da je saglasan i da podržava predloge koje je saopštio Knežević.

Rekao je da poslanici ZBCG i "Crno na bijelo" imaju apsolutnu podršku i spremnost koalicije "Mir je naša nacija" ukoliko smatraju da treba formalizovati izbor za predsednika Skupštine, te da su spremni da stave potpise na predlog da Krivokapić bude mandatar.

U Skupštini su i ombudsman Siniša Bjeković, predsednica Vrhovnog suda Vesna Medinca, predsedavajuća Ustavnog suda Desanka Lopičić i v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković, ali sednici ne prisustvuje predsednik države Milo Đukanović.

Dnevnim redom je predviđeno utvrđivanje broja potpredsednika i izbor potpredsednika parlamenta.

Poslanici bi trebalo da izaberu predsjednika i članove Administrativnog odbora parlamenta.

Prema zvaničnim rezultatima izbora, koalicija "Odlučno. DPS - Milo Đukanović" osvojila je 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, koalicija "Mir je naša nacija" deset, a platforma "Crno na bijelo" četiri.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imaće po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva.

Po jednog predstavnika imaće Albanska lista "Nik Đeljošaj- Genci Nimanbegu" i koalicija "Jedonoglasno".

Biračko pravo je imalo 540.026 osoba, a glasalo je 413.894 građana.

Krivokapić: Snimak je autentičan, čemu insistiranje na tome

Nosilac izborne liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić negirao je da pripada tzv. četničkom pokretu, ali je potvrdio da je autentičan snimak, na kojem se vidi da je svojevremeno bio u kući Milete Pavićevića na Draču, na dočeku Nikole Kavaje.

Kavaja je, inače, bio Srbin iz Crne Gore, koji je za sebe govorio da je najpoznatiji atentator na Josipa Broza Tita.

"Ne mogu da poreknem, bio sam u toj kući. To je autentičan snimak. Slučajno sam se tamo našao. Kad sam ušao unutra, video sam simbole koji su bili tu, ja niti pripadam četničkom, niti partizanskom pokretu. Ne mogu da shvatim bilo kakve poruke toga tipa koje se imputiraju meni ovih dana. Mislim da je to bilo 1996. godine, ne mogu da se setim datuma. Za mene je to bio nevažan događaj u životu", rekao je Krivokapić za podgoričku Pobjedu.

Rekao je da zna ko je bio Kavaja, ali da, kako je naveo, ne prihvata nijedan oblik terorizma.

Insistiranje na video snimku o tom događaju, Krivokapić tumači kao pokušaj svođenja njegovog ugleda na meru koja, kako kaže, treba da odgovori nekim političkim stavovima.

"Sve drugo su priče koje nemaju osnova", naveo je, između ostalog, Krivokapić.

Rekao je da ne želi da osuđuje ni četnički, niti bilo koji pokret, već da to treba da urade istoričari.

U crnogorskom parlamentu tri žene manje nego u prethodnom sazivu

Novi saziv crnogorskog parlamenta imaće samo 18 žena, tri manje nego prethodni saziv, saopšteno je danas iz NVO Centar za ženska prava, uz poruku da je očito učešće žena u odlučivanju u Crnoj Gori - sporedna stvar.

Prema izveštaju Državne izborne komisije, o rezultatima za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore, novi 27. saziv čini 22 odsto žena, dok ih je u prethodnom bilo 26 odsto.

''Od tri mandata koje su dobile Socijaldemokrate (SD) ni jedan neće pripasti ženi, kao ni mandati Albanske koalicije Jednoglasno i Albanske liste, koje imaju po jedan mandat. Po jednu ženu na izbornoj listi imaju SDP,URA i Bošnjačka stranka", navodi se u saopštenju te NVO.

Koalicija Mir je naša nacija, koju čine Demokrate i Demos, na izbornoj listi imaju dve poslanice od 10 osvojenih mandata.

Na izbornoj listi Koalicije Za budućnost Crne Gore je šest žena poslanika od ukupno 27 mandata.

Pojedinačno najuticajniji DPS ima na listi sedam žena od ukupno 30 osvojenih mandata.

Što se te stranke tiče, iz NVO kažu da e očigledno deklarativna podrška predsednika Mila Đukanovića Ženskoj političkoj mreži, nije odrazila čak ni na veći izbor žena u njegovoj stranci.

Ističu da veruju da bi ova brojka bila još manja da nije zakonom propisanih kvota za žene, što pokazuje da je za partijske lidere ravnopravno učešće žena u procesu odlučivanja sporedna stvar, preneo je portal RTCG.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.