Popović: Saradnja s Rosatomom - šansa za srpske firme i nauku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2018, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Saradnja s Rosatomom - šansa za srpske firme i nauku

U Privrednoj komori Srbije danas je održžan seminar o tehnologijama ruske korporacije "Rosatom", a ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je istakao da povezivanje sa tom korporacijom predstavlja ogromnu šansu za srpske firme iz oblasti elektrotehnike, medicine, mašinogradnje, IT-a, poljoprivrede i robotike.

To je izuzetna šansa istovremeno i za transfer znanja za naše naučno-istraživačke organizacije i univerzitete, ukazao je Popović.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Popović je podsetio da je u maju, u Sočiju, sa generalnim direktorom "Rosatoma" Aleksejem Lihačovom potpisao sporazum o saradnji između Vlade Srbije i te ruske državne korporacije.

"Taj sporazum je odlična osnova i garant buduće saradnje srpskih institucija, ali i biznisa, sa partnerima iz Rosatoma. Uveren sam da će ta saradnja doneti direktne nove investicije i radna mesta u Srbiji", kaže Popović.

Naglasio je da će dolazak "Rosatoma", jedne od najvećih ruskih državnih kompanija i globalnog lidera u oblasti primene nuklearne energije u mirne svrhe, poslati jasan signal i brojnim ruskim malim i srednjim kompanijama da dođu u Srbiju i ostvare intenzivnu saradnju sa srpskom privredom.

Popović je rekao da "Rosatom" obuhvata više od 300 preduzeća sa preko 250.000 zaposlenih, te da je ta kompanija moćan sistem koji je globalno operativan i koji nudi zaokružena tehnička rešenja, proizvode i usluge u oblasti nuklearne energije.

Naveo je i da je u poslovnom smislu "Rosatom" aktivan na pet kontinenata, a da u Evropi ostvaruje poslovne aktivnosti u 16 zemalja: Finskoj, Švedskoj, Austriji, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Engleskoj, Švajcarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Litvaniji i Bugarskoj.

"Međutim, u ovom trenutku Rosatom ne posluje u Srbiji i zato smo mi danas ovde da razgovaramo o poslovnoj saradnji srpske ekonomije i srpskog biznisa sa Rosatomom", kaže Popović.

U ovom trenutku "Rosatom" ima dogovorenih poslova u visini od 133 milijarde dolara u sledećih deset godina i to je podatak koji, ističe Popović, najbolje govori o stabilnosti i snazi ove kompanije, ali i o prilici koja u tim poslovima može da se otvori za srpske dobavljače.

"Srpske kompanije mogu da budu dobavljači proizvoda i usluga za Rosatom ne samo u Rusiji, već i na drugim tržištima na kojima je Rosatom prisutan", naveo je Popović i istakao značaj današnjeg skupa ne samo za razvoj saradnje sa Rosatomom i njihovih budućih partnera u Srbiji, već i za razvoj privredne i naučno-istraživačke saradnje Srbije i Rusije.

"Želimo angažovanu i društveno relevantnu nauku i Srbiju koja se razvija kao društvo zasnovano na znanju i inovacijama. Vlada Srbije čini ogromne napore da se osnaži veza između nauke i privrede, koja u budućnosti treba da doprinese ekonomskom rastu i većem zapošljavanju", naglasio je Popović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.