Koncerti prve trube francuske Erika Obijera u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2018, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncerti prve trube francuske Erika Obijera u Srbiji

Prva truba Francuske Erik Obijer održaće koncerte 28. i 29. septembra u Beogradu i Novom Sadu sa Umetničkim ansamblom "Stanislav Binički", kojim će dirigovati Pavle Medaković, a gost koncerata biće harfistkinja Nađa Dornik.

Obijer će nastupiti 28. septembra u Atrijumu Narodnog muzeja, a dan kasnije u Galeriji Matice srpske.

Koncerti će biti održani povodom Dana Umetničkog ansambla "Stanislav Binički", koji proslavlja 119 godina postojanja, i Prvog internacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konkursa za trubu "Ivan Jevtić", koji će biti organizovan u oktobru sledeće godine.

Kompozitorski opus Ivan Jevtića broji 120 dela za soliste, kamerne sastave i orkestre, a veliki deo posvećen je trubi.

Svetski poznati solisti na trubi su svirali i izvodili na nebrojenim koncertima njegove kompozicije, te stoga se javila ideja o jednom internacionalnom konkursu za trubu, a na čelu žirija biće upravo Erik Obijer.

Saradnja Ivana Jevtića sa jednim od najboljih solista na trubi danjašnice počela je 2001. godine, kada su u Parizu napravili dogovor za integralni snimak dela za trubu koji je snimljen sa Beogradskom filharmonijom i izdat u Parizu.

Zapravo njihovo poznanstvo datira još od vremena (1974) kada su zajedno studirali na Konzervatorijumu u Parizu, Obijer u klasi čuvenog Morisa Andrea, a Jevtić kod Olivijea Mesijana.

Danas je Obijer profesor trube na Konzervatorijumu u Lozani (Švajcarska), a njegova karijera soliste je i dalje u usponu.

Prisutan je na muzičkim scenama u celom svetu - od Japana, gde je veoma čest gost, preko Kine, Južne Koreje, Kanade, Kolumbije, Severne Amerike i svakako svih evropkih država, a u Beogradu nastupiće četvrti put.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.