Koliko su bezbedni liftovi u novosadskim zgradama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2018, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko su bezbedni liftovi u novosadskim zgradama

Pri kupovini stana, posebno u višespratnicama,  obavezna stavka na listi želja svakog kupca je da zgrada poseduje lift. Kakvog su kvaliteta liftovi, naročito ako je u pitanju starogradnja i koliko su bezbedni, pitanje je o kojem retko ko razmišlja.

Pouzdanost liftova, prema rečima građana, zavisi od starosti zgrada, a za njihovo redovno održavanje podjednako su zaduženi stanari i nadležne službe. Liftovi u novijim zgradama imaju garanciju tek oko 10 godina, dok se oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najdugovečniji, kvalitetniji koji su u funkciji 60-70 godina, nalaze u starijim zgradama. Razlog za to je njihova nabavna cena, kažu serviseri.

“Ti liftovi su bili 50-60 hiljada evra, kao što su recimo danas ugrađuju liftovi u Nemačkoj, kod nas jedan lift za pet spratova danas se ugrađuje za 19 hiljada evra. Ti delovi se kupuju u Turskoj, neki u Grčkoj, to je loš kvalitet materijala i jednostavno mora stati,” rekao je Goran Alavanja, serviser liftova.

Osim pojedinaca i privatnih firmi, oko 280 liftova u novosadskim zgradama održava Javno komunalno preduzeće "Stan" svakog meseca ili po pozivu građana. Najviše posla majstori za liftove imaju tokom praznika.

“Najveće gužve su za vreme slava, kada se najviše i koriste liftovi. A što se tiče izlaska na teren, tu nemamo problem, naše ekipe zadovoljavaju potrebe korisnika. Po prijavi da je lift u kvaru, taj dan se izlazi, sad zavisi da li ga je moguće popraviti taj dan ili ne. Što se tiče izvlačenja putnika, to se izlazi maksimalno za pola sata”,  izjavio je Duško Vojnović, pomoćnik direktora JKP “Stan”.

Na trajanje lifta i njegovih delova, utiče i propisana upotreba, zbog čega treba poštovati pravila o opterećenju i nosivosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.