Kod škola savremeni pokazivači brzine vozila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2019, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod škola savremeni pokazivači brzine vozila

Pored tri automatska brojača koji registruju protok bicikаla, postavljena su još tri nova na Bulevaru Cara lazara, u Rumenačkoj i na Bulevaru oslobođenja. Oni imaju displeje na kojima se vidi broj biciklista, a još tridesetak takozvanih nevidljivih, nalazi se širom Novog Sada.

Tačno 530 puta biciklisti su od ponoći, pa do sad, prošli pored Spomenika žrtvama racije na Novosadskom keju. To očitava jedan od postavljenih brojača, a uskoro će kod škola savremeni saobraćajni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << znaci sa dopler radarima obaveštavati vozače i o njihovoj brzini kretanje. Koliko nam je to neophodno?

"Mislim da jeste potrebno i da treba da se postavi, prosto zbog toga što je bezbednost najmlađih najbitnija, slažem se sa tim u potpunosti… Mislim da ne treba. Što se tiče bicikla, zašto? Imaju staze. Sve je ok, sve je uređeno, nisam video nijednog biciklistu da nešto divlja u gradu", kažu sugrađani.

Marko Mazalica, iz Novosadske biciklističke inicijative, smatra da su ti radari vrlo značajni za vozače, naročito u blizini škola, kako bi svako od njih imao svest o tome da bi trebalo da prilagodi brzinu kretanja. Međutim, on dodaje da su biciklisti sve ređe akteri nesreća na putu.

"Broj biciklista učesnika u saobraćajnim nezgodama je skoro prepolovljen u poslednjih desetak godina, s obzirom na to da ima mnogo više biciklista na ulicama i da su mnogo primetniji, i pešaci i vozači mnogo više vode računa baš zbog samog broja biciklista", kaže Mazalica.

Prvi brzinski displeji biće postavljeni kod škola "Đorđe Natošević" u ulici Maksima Gorkog i "Jožef Atila" na Telepu, a do kraja godine plan je da ih u gradu bide na više od 30 lokacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.