Knjige Novosađanina optočene zlatom i uvezene u kožu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2023, 21:50

Knjige Novosađanina optočene zlatom i uvezene u kožu

Knjige koje je stvorio Novosađanin Ljubomir Turukalo razlikuju se od onih koje možemo videti u knjižarama. One su optočene zlatom i uvezene u vegetabilnu kožu, tako da mogu trajati vekovima. Mnoge su završile u rukama pravoslavnih patrijarha, a neke čak i kod rimskog pape. Koji su sve materijali potrebni za njihovu izradu i kako se kreću cene?

Već nekoliko decenija Ljubomir Turukalo iz Novog Sada bavi se kožarskim i knjigovezačkim zanatom. Neophodno znanje oko tog posla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naučio je od poznatog novosadskog zanatlije, a kako kaže bile su mu potrebne godine rada, kako bi ga doveo do savršenstva, jer se on ne može naučiti preko noći.

"Morate učiti mnogo, jеr nema gde sve ja nisam bio, legate sam obilazio, bio sam u Beču, Parizu, Engleskoj pojma nemam gde nisam bio. U Italiji po manastirima, gledao sam te stare knjige i sada kad vidim knjigu znam kako je napravljena", kaže Ljubomir Turukalo, knjigovezac.

Svaki Ljubomirov rad je svojevrstan unikat, a njegove knjige optočene zlatom predstavljaju prava umetnička dela. Cene knjiga variraju, a pojedine mogu koštati i nekoliko hiljada evra. Za njihovu izradu neophodan je profesionalan alat, najkvalitetniji materijali, a pre svega kreativnost.

"Koža je uvek iz Italije nabavljana, uvek iz Italije zato što su to vegetabilne kože koje moraju imati te osobine da mogu, da može primati te otiske da mogu da se tegle. Morate imati neku tegljivost i naravno da su lepe i trajne. Jer vegatabilne kože ako su urađene kvalitetno mogu da traju 500 godina", kaže Turukalo.

Posebnu vrednost u Ljubomirovoj kolekciji ima Zakonopravilo Svetog Save, na kom je radio nekoliko meseci. Njegovi radovi osvajali su nebrojeno priznanja i nagrada na takmičenjima. Zbog njihove lepote i kvalitetne izrade, one su završile u rukama srpskog, rumunskog, grčkog i ruskog patrijarha, a neke čak i kod rimskog pape.

"U Rumuniji ima bar stotinu jevanđelja, ima molitvenika, ima služebnika ima svašta što smo za Rumune radili. Ima i evo ovo rusko jevanđelje za nju je moskovski patrijarh Kiril blagoslov dao za to", kaže Turukalo.

Nekada su knjige bile izuzetno retke i skupe, a knjigovezački zanat je bio veoma cenjen i poštovan, pogotovo kod sveštenih lica. Danas je taj stari zanat, poput mnogih kod nas, pred izumiranjem, a njegova budućnost je neizvesna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.