Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2018, 03:42

Kina želi jaku Srbiju, Srbija moderne tehnologije

Kina želi jaku Srbiju, Srbija moderne tehnologije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tjenđinu, posle susreta s kineskim premijerom Li Kećijangom, da je na sastanku potvrđena međusobna podrška na političkom planu i večno prijateljstvo, a da su najviše razgovarali o tome kako Kina može da pomogne Srbiji u usvajanju modernih tehnologija.

"Upravo smo završili razgovor sa delegacijom na čelu sa Li Kećijangom. Nastavili smo razgovore koje smo imali juče sa šefom države, Si Đinpingom. Ne moram da ponavljam, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali pod utiskom ponovo izgovaram da je to velika stvar i velika čast za našu zemlju", rekao je Vučić novinarima.

On je rekao da je po svim pitanjima izraženo jednoglasje i međusobna podrška - teritorijalnom integritetu Kine i Srbije, a na sastanku se, kako je rekao, moglo čuti da nas Kina "snažno ceni i da bi i u budućnosti volela da vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju".

Trgovinski rat SAD i Kine pogodiće ceo svet pa i Srbiju

Vučić je izjavio da će novi trgovinski rat SAD i Kine pogoditi ceo svet, EU, pa samim tim i Srbiju, ali se nada da će posle izbora u SAD nastupiti neka nova klima.

"Stara poslovica kaže 'kad se slonovi tuku, trava strada'. Mi smo toliko mali, naša ekonomija je mala u odnosu na američku i kinesku, te gledamo od tih vlati trave nešto za budućnost da sagradimo. Moramo da se sačuvamo i zaštitimo", rekao je predsednik.

On je rekao da će novi trgovinski rat dve moćne svetske države pogoditi i Srbiju, kao što će pogoditi i EU, ali i ceo svet, ali da se nada da će posle izbora u SAD neka nova klima da dođe.

"Od međusobnih sankcija nema rezultata. Razumem kineskog predsednika koji je pozvao na bolje razumevanje i da se ne ograničava svetska trgovina. Mi smo mali da bi mogli bilo šta da menjamo i jedino gledamo da budemo što manje oštećeni", naglasio je Vučić.

Dodaje da je sada trka ko će biti globalno dominantna sila za pet i deset godina -  Amerika ili Kina, ali i da ima onih koji misle da postoje fer odnosi u trgovini i ograničavanju trgovine.

"Pratićemo budno i pratimo budno šta se dešava. Mnogi analitičari potcenjuju politiku Srbiju misleći da ona dolazi kako nekome padne na pamet. Ne sanjaju koliko matematike, računanja  i ozbiljnog pristupa tu ima, koliko ozbiljnih saveta i spolja i iznutra od najmudrijih i najpametnijih glava imamo", zaključio je on.

"Rekao je (Li) da smo večni prijatelji, da smo pokazali to jedni drugima u teškim uslovima i vremenima, ne samo kada je to lako", citirao je Vučić kineskog premijera.

On je izrazio zahvalnost Kini i ponovio da iako i u političkim i u ljudskim odnosima ništa kraće ne traje od zahvalnosti, kod našeg rukovodstva nije tako.

"Mi ćemo da pamtimo šta su uradili za Železaru, ali i u teškim vremenima 1999. godine", rekao je on, podsetivši da se sastao i sa guvernerom provincije Hebei, koja je po površini veličine Nemačke.

"Sa njim sam razgovarao o investicijama i industrijskom parku u Smederevu. Lija sam zamolio da nam pomognu oko Četvrte industrijske revolucije, oko ulaska u ceo proces, koji bi jedna mala zemlja, Srbija mogla da prati. Potrebna nam je pomoć Kine u modernim tehnologijama, reobotizaciji društva", rekao je Vučić.

Onima u Srbiji koji mu se, kako je rekao, smeju, poručuje:

"Nemam ništa protiv da mi se mnogi u Srbiji smeju. Svaki put se smeju i svaki put se ispostavi da se zaludu smeju."

Dodao je da će Srbija, pre njegove sledeće posete Kini, u aprilu sledeće godine kada se održava drugi samit "Jedan pojas jedan put", poslati nekoliko timova.

"Da vidimo gde mi možemo da dobijemo neko učešće, da dalje razvijamo našu zemlju, da sačuvamo pamet u zemlji. Kako da dobijemo deo modernih tehnologija kojima do sada nismo mogli da ovladamo. To je bila i glavna tema razgovora uz iskreno izraženo prijateljstvo", rekao je Vučić.

On je dodao da je Kina Srbiji sada peti privredni partner, sa milijardu i 800 miliona razmene, da Srbija povećava svoj izvoz i za 100 odsto iako su to i dalje sve male cifre.

"Ali mi imamo sve veći broj kineskih investitora, time treba da se dičimo, hvalimo i hrabrimo i u budućnosti koristimo. Kineski prijatelji žele da nam pomognu, vide u nama pouzdanog i stabilnog prijatelja, ali i samostalnu i suverenu zemlju", rekao je on, dodajući da u Kini znaju i da se na Srbiju ne može vršiti pritisak tako da se odrekne svog kineskog prijatelja.

Dolazak kineskog predsednika u Srbiju - signal investitorima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je ranije da je veoma važno što je predsednik Kine Si Đinping prihvatio da ponovo poseti Srbiju jer je to signal investitorima da ulažu u našu zemlju.

Vučić je prisustvovao otvaranju sastanka Svetskog ekonomskog foruma "Godišnji sastanak novih šampiona", poznatijem kaoletnji Davos" a  potom i  svečanom ručku koji je za srpsku delegaciju i kineske kompanije priredio osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab.

Vučić je, nakon ručka, ukazao da je prvi put imao prilike da vidi sve najveće kineske kompanije - ne jednu ili dve osrednje, već da je među njima bilo 10 najvećih kompanija koje su među  500 najvećih u svetu.

"Došli su na ručak sa srpskom delegacijom da pričaju šta možemo da radimo. Ostaćemo u kontaktu", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je predstavnik saveza kineskih kompanija ocenio kao veliku stvar što je kineski predsednik odlučio da poseti Srbiju, jer jasno šalje signal svim kineskim investitorima da dođu u Srbiju.

Ukazao je da je među prisutnima bilo predstavnika najvećih svetskih energetskih i petrohemijskih kompanija, treća najveća aviokompanija i drugi.

Istakao je da je ova poseta Kini, kao što je najavljivao, bila od ogromnog značaja.

Komentarišući to što je skup u Tjenđinu posvećen Četvrtoj industrijskoj revoluciji, Vučić je rekao da "moramo da uđemo u to kolo i prihvatimo ono što je najbolje jer nećemo imati šanse da napredujemo".

"Video sam da su mi se neki u Srbiji koji ništa ne znaju, a još manje vole da rade, smejali kada sam govorio o veštačkoj inteligenciji, robotima. Pogledajte, ovde robiti razvijaju emocije, i mere emocije kod čoveka sa kojim ih razmenjuju", primetio je on.

Trebaju nam roboti, moderne tehnologije

Postavili su robote, kaže da mogu da prepoznaju deset tipova emocija kod čoveka. To je veštačka inteligacija, to u svetu pobeđuje. Ja ću da molim i tražim, možda neću ništa da uspem, ali ako uspem - znam da sam mnogo toga uradio za Srbiju", rekao je Vučić u kontekstu najavljene posete Si Đinpinga Srbiji.

Vučić je kazao da je srećan što je uspeo da dovede u Novi Sad Razvojni istraživači centar Kontinentala, kao i zbog više takvih kompanija, ali toga treba još više.

Trebaju nam roboti. Potrebni su nam leteći automobili, čipovi, sve ono za šta smo se borili i mučili, a nismo uspevali. Danas imamo u softverskoj industriji izvoz veći od milijardu evra. Već smo nešto uspeli", kazao je on.

Vučić je kazao da je premijerka Ana Brnabić vrlo posvećena digitalizaciji i da veruje da će u narednom periodu i podršku kineskih i drugih prijatelja u svetu, nešto od te proizvodnje moći da se obezbedi u Srbiji. Time ćemo moći, ističe on, da sačuvamo omladinu u našoj zemlji.

"To donosi pobedu i rezultat u budućnosti", naglasio je Vučić.

Izrazio je veliko zadovoljstvo posetom Kini.

Teško da ću imati posetu sa više konkretnih rezultata, posebno sa najavom još boljih rezultata u budućnosti. Čuli ste kineske velike kompanije, kada su čuli da predsednik Si ponovo dolazi u Sbriju, to je bilo kao magnet. Dobili su na kineskom sve naše boršure, podatke. Baš sam zadovoljan. Biće tu još mnogo stvari. Iz godine u godinu se povećava, postajemo jedan od ključnih partnera Kine u Evropi", zaključio je Vučić.

Švab pohvalio Srbiju za izuzetne ekonomske rezultate

Švab je pohvalio Srbiju za izuzetne ekonomske rezultate koji su doveli do toga da ona postane, kako je rekao, hab u regionu".

"Vi ste primer da jedna zemlja nije imala baš sve elemente da može ekonomski brzo da se razvija. Postali ste hab u regionu. Vi ste drugi most za inicijativu "Jedan pojas jedan put" u Evropi. Želja nam je da na ovom ručku ne pričamo o velikim stvarima već da napravimo konkretne veze između Kine i Srbije", poručio je Švab.

"Imali smo sastanak kojim je Švab predsedavao, a tu su bile sve najmoćnije kineske kompanije, njih 12 ukupno, a od toga 7 ili 8 možda i 10 koje su među prvih 500 najbogatijih i najuspešnijih u celom svetu. Nikada nisam imao priliku, niti je bilo ko od naših ljudi imao šansu da se sretne sa 'krem de la krem' kineskih kompanija. Ovo prvi put", kazao je predsednik Vučić.

Švab, čovek koji inače u Davosu okuplja Trampa i Sija i druge važne ljude iz celog sveta je, kako je preneo Vučić, rekao:

"Prvi put kada sam upoznao premijera Vučića 2014.godine Srbija je bila zemlja u gotovo očajnom stanju, zemlja koja je propadala i svima je bilo jasno da je samo pitanje kada će da se zaključaju vrata. Danas, samo 4 godine kasnije, za tako vreme posle toga možemo da konstatujemo da je Srbija jedna od najuspešnijih zemalja, ne samo u regionu, već i da ima stopu rasta i suficit u budžetu kakve nemaju ni mnoge zemlje u EU."

Pozvao je investitore da prave konkretne dogovore, dolaze što više u Srbiju i da naprave što više dobrog biznisa u Srbiji, preneo je Vučić njegove reči.

Vučić se osvrnuo i na Četvrtu industrijsku revoluciju, dodavši da je na "letnjem Davosu" sve u skladu s tim.

"Ja razumem da oni koji su govorili da će Srbija da propada pod Vučićem u našoj zemlji sada ne mogu da prihvate nikako da Srbija bude jedna od vodeći zemalja u Evropi po brzini ekonomskog rasta, i sa uređenim finansijama", primetio je on.

Potpisani novi memorandumi

Predsednik Srbije sastao se u Tjenđinu s guvernerom provincije Hebej Su Đinom i predstavnicima kompanije Hbis, a tom prilikom potpisana su dva dokumenta o saradnji.

Guverner Hebeja i predstavnici kompanije Hbis, koja je vlasnik Železare u Smederevu, razgovarali su sa Vučićem o dosadašnjoj saradnji i mogućnostima za njeno dalje unapređenje.

U prisustvu predsednika Srbije državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović potpisao je Memorandum o razumevanju o kinesko-srpskom industrijskom parku u Smederevu sa provincijom Hebej.

Takođe je potpisao i Protokol o razumevanju Ministarstva privrede i Hbis-a.

Vučić je u Pekingu juče, razgovarao i sa predsednikom Kine Si Đipingom, koji je prihvatio poziv da poseti Srbiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.