Kikindsko predškolstvo proslavlja 130 godina postojanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2021, 12:54

Kikindsko predškolstvo proslavlja 130 godina postojanja

Kikindsko predškolstvo proslavlja 130 godina postojanja. Prvo zabavište otvoreno je 1. maja 1891. godine i od tada do danas, najveći grad severa Banata gradio je svoju tradiciju vaspitavanja i obrazovanja najmlađih. Uz Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, od 1954. godine školuje i stručni kadar, koji za cilj ima kako očuvanje istorije, tako i uvođenje inovativnosti u svakodnevni program.

Istorija predškolstva u Kikindi počela je pre 130 godina. Raspoloživu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dokumentaciju i fotografije koje prate dugu tradiciju, objedinila je vaspitačica Ljubica Čoti i prikazala je na izložbi u Galeriji "Tera". Tamo, između ostalog može videti da je prvo zabavište otvoreno pod patronatom Velikokikindske dobrotvorne zadruge Srpkinja, a prva zabavilja bila je Mila Birimac, učiteljica iz obližnjeg Bašaida.

Ljubica Čoti, vaspitačica i autorka izložbe kaže:

"Završila je Učiteljsku školu u Somboru, a kasnije je postala je zabavilja u tom prvom zabavištu. U jednom dokumentu, koji se nalazi u crkvenom arhivu piše da je iz centralne škole doneto šest dečijih skamija za prvo zabavište. Tako je počelo zabavište sa svojim radom pre 130 godina."

Tradiciju u Kikindi od 1954. godine neguje i Predškolska ustanova "Dragoljub Udicki". Ono što je nepromenjeno od prvih dana razvoja predškolstva jeste fokus na radu sa najmlađima.

Eržebet Savanović, zamenica direktorke PU "Dragoljub Udicki" u Kikindi kaže:

"Nama je jako važno da oni budu bezbedni i da vreme provode na kvalitetan način. Tu su naši vaspitači i stručni saradnici koji se brinu da sve bude u redu."

Nezaobilazni deo tradicije od 1954. godine predstavlja i Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi. Njihov zadatak u današnjem vremenu je da budućim vaspitačima pruže najbolje temelje za rad sa decom.

Angela Mesaroš Živkov, direktorka VŠSSOV u Kikindi napominje:

"Sama Škola mora prilikom akreditacije da se pozove i na inostrane studijske programe, koji su korak ispred naših. Tako da se oslanjamo i na teorijski deo, ali i na struku. Pratimo šta se dešava u praksi i šta se traži.“

Vaspitači i svi ostali koji se brinu da mali Kikinđani dobiju najbolje temelje vaspitanja i obrazovanja ovde se ne zaustavljaju. Kroz konstantno stručno usavršavanje, rađaju se ideje i stvara nova istorija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.