Kikinda: Na licitaciji oko 9.000 hektara zemljišta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2018, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikinda: Na licitaciji oko 9.000 hektara zemljišta

Prvi krug licitacije za izdavanje državnog zemljišta na području grada Kikinde trebalo bi da se održi od 26. do 28. decembra ove godine, a ukupno će poljoprivrednicima biti ponuđeno oko 9.000 hektara, od čega je polovina tog zemljišta obradiva. Prosečna početna cena biće 194 evra.

Poljoprivrednici sa područja grada Kikinde imaće priliku da i ove godine licitiraju za državno zemljište i biće im ponuđeno oko 9.000 hektara. Prijave traju do 20. decembra. Ratari treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da znaju da je u ponuđenoj površini polovina obradivih parcela. Zemljište će biti izdato u vreme zimskog oranja na period od svega godinu dana, isključivo zbog zakona o restituciji. Takođe, kompanija ''Tenis'' odložila je dolazak pa će i to zemljište biti paorima na raspolaganju.

''Zbog najavljenog dolaska investitora stvorio se raspored ponuđenog zemljišta koji mi nismo planirali, ali je ipak investitor odlučio da odloži dolazak tako da se i ta zemlja sada izdaje što znači da će u Banatskoj Topoli biti znatno više parcela za izdavanje'', kaže Imre Kabok, član Gradskog veća za poljoprivredu.

Početna cena za zemljište prve klase biće 240 evra, najviše će površina biti ponuđeno u Mokrinu oko 2.500 hektara, a najmanje u Nakovu gde će biti ponuđeno svega 40 hektara. Na području Iđoša, Sajana, Bašaida i Mokrina ima dosta neobradivog zemljišta, pa je za očekivati da neće sve biti izdato u prvom krugu.

''Što se tiče Mokrina, gde je ponuđeno najviše hektara za izdavanje, tamo se nalaze pašnjaci velike droplje i oni su u sistemu zaštite. To će takođe biti ponuđeno za izdavanje, ali prema specijalnim propisima obrade i setve. Pod pašnjacima je oko 1.500 hektara'', kaže Petar Žigić, član Komisije za izdavanje državnog zemljišta.

U Gradskoj upravi u Kikindi izrazili su nadu da će lokalni poljoprivrednici imati razumevanja jer je zbog zakona o restituciji u pojedinim katastarskim opštinama ponuđeno manje zemljišta nego što je planirano. Licitacija će se održati u Kulturnom centru Kikinda od 26. do 28. decembra ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Licitacija zemljišta u Kikindi krajem godine

Izvor: RTS, 08.Dec.2018, 10:55

Više od devet hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta u opštini Kikinda biće ponuđeno na licitaciji 26, 27. i 28. decembra. Licitiraće se i za 2.540 hektara po pravu prečeg zakupca. . Licitacija za zakup poljoprivrednog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.