Kikinda: Hospitalizovani pacijenti posledica pogoršanja lečenja u kućnim uslovima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2020, 13:07

Kikinda: Hospitalizovani pacijenti posledica pogoršanja lečenja u kućnim uslovima

Na području Kikinde aktivno je više od 1.100 slučajeva zaraze Covidom 19, a na bolničkom lečenju se nalazi više od 50 pacijenata, što je bio razlog uvođenja vanredne situacije u Kikindi. U proteklih nedelju dana preminulo je devetoro pacijenata.

Više od 1.100 aktivnih slučajeva zaraze Covidom 19 na području Kikinde bio je okidač da se i u najvećem gradu na severu Banata proglasi vanredna situacija. Izmena za sada nema, čekaju se odluke republičkog kriznog štaba, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali su u sadašnjoj situaciji ovlašćenja nadležnih znatno šira.

''Vanredna situacija je nešto što nama kao kriznom štabu donosi šira ovlašćenja i mogućnost bržeg reagovanja u trenutnoj situaciji i dozvoljava nam da možemo brže da odreagujemo na sve ono što nas očekuje u narednim danima, a to su sve veći brojevi zaraženih osoba i cifre koje su katastrofalne'', kaže Miroslav Dučić, član Gradskog veća za komunalnu infrastrukturu i vanredne situacije.

Na lečenju od zaraze Covid -a 19 u kikindskoj Opštoj bolnici nalaze se 53 pacijenta. Njih 13-oro je sa lakšom kliničkom slikom i smešteni su na infektivnom odeljenju, dok je ostatak sa težom kliničkom slikom i oni su smešteni na internom odeljenju. U proteklih nedelju dana preminulo je devetoro pacijenata, koji su imali pridružene bolesti, uglavnom kardiovaskularnog sistema, ali i dijabetičari. Na lečenju je i dete od 15 godina smešteno na dečjem odeljenju.

"Primetno je da su pacijenti povratnici. To su oni pacijenti koji su pregledani u Covid ambulanti u Domu zdravlja, mahom i kod nas u bolnici, ali su upućeni na kućno lečenje i potom smo morali da ih hospitalizujemo. Mislim da je ova situacija što se tiče hospitalizovanih pacijenata posledica pogoršanja lečenja u kućnim uslovima", napominje dr Mirko Stojisavljević, direktor Opšte bolnice Kikinda.

U proteklih nekoliko dana, dva pacijenta kikindske bolnice nalazila su se na respiratoru, ali su doktori uspeli da ih skinu sa mehaničke ventilacije, dok je dete koje je trenutno na bolničkom lečenju bolje i lečenje ide ka poboljšanju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.